Nieuws/Buitenland
20520664
Buitenland

Na twee maanden kondigt regeringsleider Oostenrijk zijn vertrek alweer aan

WENEN - De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij volgde bijna twee maanden geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

De 35-jarige Kurz maakte eerder donderdag bekend dat hij zich helemaal uit de politiek terugtrekt. Hij was nog partijleider, afgevaardigde en fractieleider in het parlement. Schallenberg vertrekt als de ÖVP een nieuwe leider heeft gekozen als opvolger van Kurz. Hij vindt dat één persoon ÖVP-leider en kanselier moet zijn. Ook ziet hij zich als trouwe bondgenoot van Kurz.

Oostenrijkse media noemen binnenlandminister Karl Nehammer als waarschijnlijkste kandidaat om Kurz en Schallenberg op te volgen. Vicekanselier Kogler van ÖVP-coalitiepartner De Groenen liet al weten dat hij goed kan samenwerken met de beoogde nieuwe leider van Oostenrijk.

Het is nog onduidelijk of de 52-jarige Schallenberg terugkeert naar zijn eerdere functie als minister van Buitenlandse Zaken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop