Nieuws/Binnenland
2052225
Binnenland

Kamerleden willen krakers aanpakken

Een pand aan de Rudolf Dieselstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer werd door een groep illegalen gekraakt.

Een pand aan de Rudolf Dieselstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer werd door een groep illegalen gekraakt.

Den Haag - Het kabinet moet in Amsterdam ingrijpen en de besluiten van die gemeente om illegale krakers te ontzien, snel terugdraaien. Die vergaande oproep doen onder meer regeringspartijen VVD en CDA vanavond in de Tweede Kamer. Ze lijken daarbij steun te krijgen van een Kamermeerderheid, meerdere partijen willen ook orde op zaken stellen in de hoofdstad.

Een pand aan de Rudolf Dieselstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer werd door een groep illegalen gekraakt.

Een pand aan de Rudolf Dieselstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer werd door een groep illegalen gekraakt.

De partijen ergeren zich er groen en geel aan dat in Amsterdam een groep illegalen huizen kan kraken en dat deze mensen vrijwel geen strobreed in de weg wordt gelegd. Dit terwijl kraken uitdrukkelijk is verboden en deze groep illegalen, ook van de rechter, terug moet naar het land van herkomst. „De republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt”, zei VVD-Kamerlid Koerhuis.

In Amsterdam heeft het college, op aandringen van de gemeenteraad, besloten om krakers te ontzien. Het bestuur daar riep eigenaren op om geen aangifte te doen tegen krakers. En de ontruiming van panden werd uitgesteld.

Motie ’onuitvoerbaar’

De voorstanders van ingrijpen in Amsterdam noemen dat een besluit van de hoofdstad dat vernietigd zou moeten worden omdat het kraakverbod - een landelijke wet - niet gerespecteerd zou worden. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zegt echter dat dit juridisch gezien geen echt besluit is van de hoofdstad en dat ze daarom ook niks kan vernietigen. Ze vindt de motie die hiertoe oproept ’onuitvoerbaar’. Bovendien verdedigt ze het standpunt dat Amsterdam zelf beslissingen moet kunnen nemen, maar onder meer VVD en CDA zeggen dat gemeenten geen landelijke wetten mogen negeren.

Al met al is het daardoor een bijzonder harde botsing tussen regeringspartijen en kabinet die maar heel zelden voor komt. De voorstanders van ingrijpen zetten bovendien door en laten een motie hierover, ondanks de woorden van het kabinet, wel in stemming komen.

Plan kansrijk

VVD en CDA worden in elk geval gesteund door PVV en SGP. Daarmee hebben ze precies de steun van de helft van alle Kamerleden. Forum voor Democratie en 50Plus overwegen ook voor te stemmen. Die laatste partij zou, volgens de liberalen, achter de schermen al hebben aangegeven hebben het voorstel te steunen. Het plan om in te grijpen in de hoofdstad is dus zeer kansrijk.

De voorstanders van ingrijpen gaan nog verder. Ze weten dat het Amsterdamse college overweegt om de krakers ergens anders te huisvesten voor 1500 euro per kraker per maand. Als dat besluit straks echt genomen wordt, moet dat ook vernietigd worden, vinden zij.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg ziet tot haar spijt dat het kraakverbod in de praktijk ’een lachertje’ is geworden omdat het vrijwel niet gehandhaafd wordt. „Het is schandalig”, brieste zij. De SGP verdedigde het ingrijpen in Amsterdam omdat hier een landelijke wet genegeerd wordt. „De rechtsstaat is in het geding”, zei Kamerlid Bisschop.

Linkse partijen SP en GL toonden in het debat juist begrip voor het kraken. Ook D66 moest niets van ingrijpen weten en liet in een zeer korte inbreng weten dit alles vooral een Amsterdamse zaak te vinden waar de lokale gemeenteraad dus ver zou moeten beslissen.