Nieuws/Binnenland
2052233
Binnenland

PSV, SS, GVD en NSB waren al verboden

Foutje RDW: sluikreclame SP en FVD op kentekenplaten

Den Haag - Hoewel combinaties als VVD, CDA en PVV niet op kentekenplaten van auto’s gebruikt mogen worden, zijn de afgelopen weken wel nummerborden uitgegeven die beginnen met de letters SP, de socialistische partij die met veertien zetels in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is. Ook rijden er auto’s rond met de combinatie FVD (Forum voor Democratie).

PVV-Kamerlid Van Aalst vindt het vreemd dat er nu wel politieke kentekens zijn uitgegeven, terwijl zijn partijleider Wilders eerder nog te horen kreeg dat dit absoluut niet mocht. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, reageert hij.

Onaangename verrassing

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is verrast als De Telegraaf haar confronteert met de nummerplaten. ,,De combinaties ’SP’ en ’FVD’ hebben niet automatisch geleid tot een blokkade, waardoor deze kentekens zijn uitgegeven. „We gaan ons er over buigen”, reageert Hans van Geenhuizen van de RDW, die snapt dat dit tot onvrede leidt bij andere partijen.

Het komt vaker voor dat de RDW de fout in gaat met ongewenste lettercombinaties op kentekens. De meest schrijnende was een blunder in 2010 toen er honderden nummerborden met de letters NSB werden uitgegeven. Het bleek om een fout in het computersysteem te gaan, die snel hersteld kon worden waarna de al uitgegeven platen werden vervangen.

PSV

,,We vermijden alle kwetsende combinaties”, zegt Van Geenhuizen. ,,Zo zijn SS en GVD bijvoorbeeld uitgesloten. Maar ook PSV, omdat je het Amsterdammers en Rotterdammers bijvoorbeeld niet aan kunt doen om met die naam rond te rijden.”