Nieuws/Buitenland
2052382815
Buitenland

’Dader is 27-jarige Stephan B.’

Aanslag synagoge Halle: dit weten we nu

De schutter is te zien in donkergroene kledij en met een machinegeweer.

De schutter is te zien in donkergroene kledij en met een machinegeweer.

HALLE - UPDATE 21.22 UUR Voor een synagoge in de Duitse plaats Halle is op de Joodse heilige dag Jom Kipoer een aanslag gepleegd met machinegeweren. Daarbij zijn zeker twee personen om het leven gekomen. Er zijn twee gewonden. De politie kon één verdachte aanhouden. Aanvankelijk werd gesproken over meerdere daders die gevlucht zijn, maar daar wordt nu aan getwijfeld.

De schutter is te zien in donkergroene kledij en met een machinegeweer.

De schutter is te zien in donkergroene kledij en met een machinegeweer.

De aanslagpleger probeerde woensdag de synagoge binnen te dringen waar op dat moment vanwege Jom Kipoer zeventig tot tachtig mensen binnen waren. Hij kreeg de deur niet open en opende voor het gebouw het vuur op omstanders. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Vervolgens viel hij een kebab-winkel in de buurt aan. Daarbij werd een klant van de winkel doodgeschoten.

Max Privorotzki, voorzitter van de Joodse gemeente, zegt tegen Der Spiegel dat de schutter de synagoge niet binnen kon komen dankzij niet nader toegelichte veiligheidsvoorzieningen bij de deur. „De dader schoot diverse keren op de deur en wierp ook enkele molotovcocktails”, aldus Privorozki. „Maar de deur bleef dicht, God heeft ons beschermd.”

Verschillende media lieten een foto van de schutter zien. Hij droeg een helm en donkergroene legerkleding en had een machinegeweer bij zich. Volgens wapenexperts lijkt het erop dat hij zijn daad goed heeft voorbereid, en dat hij zich had ingesteld op een vuurgevecht met de politie.

Ook zou hij zijn terreurdaad hebben gelivestreamd. Met ’aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is vastgesteld dat een video die circuleert, authentiek is. De dader geeft daarin eerst een kort statement af, waarin hij zegt dat ’ik denk dat de holocaust nooit is gebeurd’ en ’de Joden de schuld zijn van alles’.

Bekijk hier enkele beelden van de schietpartij:

De politie kon de schutter later inrekenen. Het zou gaan om de 27-jarige Stephan B., een Duitser, melden verschillende Duitse media.

Extreem-rechts

Bronnen meldden eerder aan andere Duitse media dat de dader een blanke, ’Duits-ogende’ man is. Ook meldden anonieme experts dat alles wijst op een rechts-extremistische daad. De uitrusting van de man zou gelijkenissen hebben met de nazistische Wehrsportgruppe Hoffmann, een groep die in de jaren 80 verboden werd, zo meldt FOCUS.

Het Duitse OM en minister Seehofer (Binnenlandse Zaken) bevestigen dat er aanwijzingen zijn voor rechts-extremisme. „We moeten ervan uitgaan dat er op zijn minst een antisemitisch motief is”, aldus de minister.

Eerder op de dag leek er sprake te zijn van meerdere daders. De burgemeester van Landsberg verklaarde in de middag dat zij in een gestolen auto op de snelweg richting München zouden zijn gevlucht. BILD en persbureau dpa meldden ’s avonds dat bronnen in veiligheidskringen nu denken dat er slechts één dader was. Dat op sociale media-beelden steeds dezelfde persoon is te zien, draagt bij aan die ’Einzeltäter-theorie’.

Agenten klimmen over een muur in Halle waar twee doden vielen bij een aanslag.

Agenten klimmen over een muur in Halle waar twee doden vielen bij een aanslag.

Jom Kipoer

Op 9 oktober is het Jom Kipoer (Grote Verzoendag), een belangrijke heilige dag in het jodendom. Veel gelovigen bevinden zich op die dag in de synagoge.

De aanslag komt op het moment dat de Duitse politie op meerdere plaatsen bezig is met invallen bij rechtsextremisten. In de regio Mansfeld-Südharz zouden meerdere huizen doorzocht zijn. Volgens justitie zou er geen verband zijn tussen de aanslag en de invallen.

Straten in de buurt van de synagoge zijn afgezet.

Straten in de buurt van de synagoge zijn afgezet.