Nieuws/Binnenland
2052397851
Binnenland

Moeder Shelly (26) in problemen na GHB-vergiftiging baby: OM eist 5 jaar en tbs

Shelly van der P. in de rechtszaal.

Shelly van der P. in de rechtszaal.

LELYSTAD - Wat het Openbaar Ministerie betreft moet de 26-jarige Shelly van der P. uit Lelystad vijf jaar gevangenisstraf krijgen en tbs met voorwaarden voor doodslag op haar tien maanden oude baby Yara.

Shelly van der P. in de rechtszaal.

Shelly van der P. in de rechtszaal.

Yara overleed in oktober 2020 aan een overdosis GHB. Hoe ze die binnenkreeg werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Wel duidelijk was dat moeder Shelly van der P. al de hele dag cocaïne, crack, GHB en alcohol gebruikte, en dat ook in huis had laten rondslingeren. Ze nam daarmee het risico dat haar kind ermee in aanraking zou komen en ze wist dat het gebruik van GHB snel leidt tot een overdosis, oordeelde het OM.

De officier van justitie verwijt de moeder ook dat ze niet eerder hulp inriep. Om 10 uur ’s avonds merkte ze dat Yara niet normaal reageerde. Ze waarschuwde hulpdiensten pas ’s nachts toen Yara blauwe lippen bleek te hebben. Als ze eerder alarm had geslagen, hadden artsen het leven van de baby wellicht nog kunnen redden. Ze vertelde de artsen evenmin dat ze zelf GHB had gebruikt.

Artsen gingen aanvankelijk uit van wiegendood. Pas na een maand bleek uit nader onderzoek naar de doodsoorzaak dat er een hoge concentratie GHB in de urine van het kind zat. Shelly van der P. zegt zelf geen idee te hebben hoe de GHB in het lichaam van haar kind terechtkwam.

Volgens de officier van justitie heeft Shelly van der P. na een celstraf langdurig strakke begeleiding nodig, omdat eerder is gebleken dat ze zich niet houdt aan afspraken, steeds terugvalt in drugsgebruik en sjoemelt met urinetesten.

Advocate Yvonne van der Hut vroeg vrijspraak. Volgens haar was sprake van een vreselijk ongeluk. Uitspraak 2 maart.