Nieuws/Binnenland
2052618
Binnenland

Compromisloze variant wordt norm

Zorgen om hype rond ramadan

Amsterdam - Het enthousiasme waarmee de islamitische vastenmaand ramadan in Nederland wordt omarmd als een soort nationaal evenement, is een zorgelijke ontwikkeling. Daarvoor waarschuwen liberale moslims en ex-gelovigen, die spreken van ’ramadan-gedram’.

De nadruk ligt volgens liberale moslims te veel op de compromisloze naleving van het vasten, terwijl er meer varianten zijn. Door die nadruk wint de orthodoxe islam sluipenderwijs aan invloed in Nederland, zeggen ze.

„Als je kind nu eindexamen doet, gaat de schooldirectie er door alle berichtgeving al vanuit dat het meedoet met vasten”, aldus de Turks-Nederlandse Aylin Bilic (44).

„Het lijkt in Nederland soms wel of alleen de orthodoxe variant bestaat, de chagrijnige islamvariant, die via satellietschotels wordt uitgedragen door Saoedi-Arabië.”, vindt ook oud-politicus Boris van der Ham, nu voorzitter van het Humanistisch Verbond, die een boek schreef over ex-moslims.

’Niet te doen’

„Als je ervoor uitkomt dat je eet”, zegt journalist en humanist Rachid Benhammou, „wordt dat als een provocatie opgevat. Die ziekelijke bemoeienis, het is niet te doen.”

Lees het hele verhaal ’Te veel gedram rond ramadan’ en klik daaronder voor de analyse van Wierd Duk ’Religie moet privézaak blijven’: