Nieuws/Buitenland
2053490
Buitenland

Akkoord over coalitieprogramma Italië staat

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio

ROME - De Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega zijn het definitief eens over een coalitieprogramma in Italië. Protestpartij M5S gaf het gezamenlijke programma vrijdag op hun website vrij. Partijleden moeten zich er nu online nog over uitspreken. Donderdag was het volgens bronnen bij de partijen al duidelijk dat Luigi Di Maio van M5S en voorman Matteo Salvini van de uiterst rechtse Lega het eens waren over een regeringsprogramma.

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio

Een opvallend programmapunt is de invoering van een basisinkomen van 780 euro per maand. Het nieuwe regeerakkoord voorziet vooral in extra uitgaven in de sociale sector. Zo wordt 5 miljard euro uitgetrokken om de pensioenhervorming van 2011 terug te draaien. Italianen zullen na 41 jaar premiebetalingen met pensioen kunnen gaan. Ook gaan de belastingen omlaag en komt er een zogenaamde vlaktaks.

Hoe Italië dat allemaal gaat betalen, met nu al een torenhoge staatsschuld, is onduidelijk. Over een uitstap uit de euro staat niets in het coalitieakkoord. De nieuwe regering wil af van de Europese sancties tegen Rusland.

Premier nog niet duidelijk

Niet duidelijk is nog wie de toekomstige premier van de regering zou moeten zijn. De twee eurokritische partijen moeten de komende dagen nog over dit gevoelige onderwerp onderhandelen.

Volgens bronnen bij het Italiaanse persbureau ANSA zou M5S-parlementslid Emilio Carelli kandidaat zijn. Carelli wilde donderdag tegen ANSA niets zeggen over zijn mogelijke kandidatuur.