Nieuws/Binnenland
2053593
Binnenland

Grapperhaus: te veel mijn emotie getoond

Grapperhaus aan tafel bij Pauw.

Grapperhaus aan tafel bij Pauw.

DEN HAAG - Premier Mark Rutte verdedigt de „emotionele” ontboezemingen van minister Ferd Grapperhaus, ook al leken die op gespannen voet te staan met het kabinetsbeleid. „Nou is iemand een keer niet helemaal kapotgemediatraind, is het weer niet goed”, klaagde Rutte. „Dat iemand die emotie nog eens een keer laat zien is toch prima.”

Grapperhaus aan tafel bij Pauw.

Grapperhaus aan tafel bij Pauw.

Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) erkende eerder op de dag juist dat hij, toen hij op televisie sprak over kinderen van Nederlandse Syriëgangers in kampen in Noord-Syrië, de emotie te veel de vrije loop had gelaten. Hij had in de uitzending van Pauw niet de indruk willen wekken dat hij onderzoekt hoe de kinderen terug naar Nederland kunnen worden gehaald.

Te gevaarlijk

Het kabinet vindt officieel dat het in Noord-Syrië te gevaarlijk is om deze kinderen naar Nederland te halen. Grapperhaus’ uitspraken op tv werden daarom met verbazing ontvangen. „Ik ben, en dat weet ook de kinderombudsvrouw, al geruime tijd met de NCTV aan het onderzoeken hoe dat precies ligt en hoe op veilige wijze men zou kunnen verwezenlijken dat die kinderen kunnen terugkeren”, zei hij bij Pauw.

Rutte houdt vol dat Grapperhaus en hij wel degelijk op één lijn zitten. „Natuurlijk zou je het liefste willen dat die kinderen veilig zouden zijn weer. Maar het is simpelweg te gevaarlijk om daar Nederlandse militairen of diplomaten heen te sturen. Daar zijn we het ook over eens.” Dat Grapperhaus daarbij zijn emotie laat spreken is volgens Rutte „terecht.”

Eén specifiek geval

Rutte en Grapperhaus stellen dat het onderzoek waar die laatste over sprak één specifiek geval betreft. Het zou gaan om een kind waarvan de rechter in Rotterdam opdracht heeft gegeven het naar Nederland te halen.

Wel steekt de minister de hand in eigen boezem. „Hier mogen geen misverstanden over zijn. Ik ga er met de Kamer nog over in gesprek. Ik heb iets te veel mijn emotionele respect getoond. Dat is eenmalig.”

Toelichting

Grapperhaus heeft de Kamer toegezegd nog met een brief te komen, waarin hij zijn uitspraken verder zal toelichten. Maar aan het kabinetsbeleid is niets veranderd, benadrukte hij vrijdag nog maar eens. „En daar sta ik volledig achter.”