Nieuws/Binnenland
2053676403
Binnenland

Financieel onvermogen gemeld

Thomas Cook Nederland schrapt alle vluchten

Reizigers wachten op nieuws. Ter illustratie.

Reizigers wachten op nieuws. Ter illustratie.

ROTTERDAM - Update nieuwe informatie - In navolging van de moederorganisatie schrapt ook Thomas Cook Nederland alle vakantievluchten vanaf dinsdag. Het reisbedrijf heeft maandagavond financieel onvermogen aangemeld bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden, die gedupeerde toeristen schadeloos stelt of hotels betaalt, zodat zij hun vakantie kunnen afmaken.

Reizigers wachten op nieuws. Ter illustratie.

Reizigers wachten op nieuws. Ter illustratie.

,,Naar aanleiding van de faillissementsaanvraag van de Thomas Cook Group in de UK hebben we gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen bij Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen uit te blijven voeren. Dat is niet gelukt. Daar komt bij dat het niet is uit te sluiten dat klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie”, aldus een woordvoerster.

Zij benadrukt dat Thomas Cook formeel bij de Nederlandse rechtbank nog geen faillissement heeft aangevraagd. ,,Wij hebben alleen bij de SGR een melding van financieel onvermogen gedaan. Dit betekent dat reizen niet doorgaan. Alle vertrekken komen te vervallen. Voor verdere instructies verwijzen we toeristen naar de website www.sgr.nl.”

Het Garantiefonds staat daarmee volgens directeur Erik-Jan Reuver niet meer buitenspel. De SGR treedt op bij bankroet van deelnemers, waaronder nu Thomas Cook. ,,We hebben 90 miljoen euro in kas om pakketreizigers te helpen hun vakantie af te maken of hen schadeloos te stellen en komen in actie als er sprake is van financieel onvermogen in Nederland”, aldus Reuver tegen deze krant.

’Alles gedekt’

Thomas Cook Nederland is met onder andere België en Frankrijk onderdeel van een aparte divisie onder leiding van Cook Duitsland (Neckermann). ,,Er wordt nog steeds onderzocht of redding mogelijk is. Elk uur kan de situatie veranderen”, zei woordvoerster Hanita van der Meer gisteravond.

Volgens haar worden er ook geen nieuwe boekingen in Nederland meer aangenomen. Nu Thomas Cook Nederland niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen, is volgens Van der Meer het Garantiefonds ingeschakeld. ,,Alle reissommen zijn door de SGR gedekt.”

Dit betekent het voor reizigers

Op de website biedt Thomas Cook excuses aan. „Wij vinden het enorm jammer dat wij de vakantie die u heeft geboekt, niet kunnen uitvoeren.”

Die vakanties zouden via SGR nog wél mogelijk kunnen worden gemaakt, stelt directeur Reuver. ,,Nu we voor gedupeerde Cook-klanten mogen optreden, gaan we proberen dat wie al weg is, de vakantie kan afmaken. Wie nog moet gaan, kan de vakantie dan omboeken naar een andere reisorganisatie.”

Of dat lukt, moet blijken. Alle vluchten van dinsdag 24 september zijn geschrapt. Wie later vertrekt, wordt aangeraden om de website van SGR in de gaten te houden.

Klap

Topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR is niet blij met de schemersituatie, die verwarrend werkt voor de consument. ,,Het is goed dat Thomas Cook Nederland helderheid geeft. Voor de reiswereld is de val van Cook een klap. We schudden op onze grondvesten. Dat kan negatieve consequenties krijgen. Iedereen vreest een sneeuwbaleffect.”

Lees hier alle artikelen die we eerder schreven over het faillissement van Thomas Cook: