Nieuws/Binnenland
2053757759
Binnenland

OM wil dreiger Rotterdamse metro naar kliniek

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

ROTTERDAM - Een 43-jarige man die op 26 maart in de metro in Rotterdam dreigende taal uitsloeg tegen medepassagiers, heeft zich daarmee volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan bedreiging met een terroristisch misdrijf. Ook heeft hij een politieagent bedreigd die hem wilde aanhouden. Omdat uit onderzoek blijkt dat de man psychotisch was, wil het Openbaar Ministerie dat hij in een psychiatrische kliniek wordt geplaatst voor één jaar.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Verdachte Hakim E. zei onder meer „Ik zweer bij Allah, alle Nederlanders gaan dood” of „Ik zweer bij God, ik ga de wereld kapot maken.” Hij zei dat op een kalme en beheerste toon, duidelijk hoorbaar voor de aanwezigen, waarna hij naar een plek verderop liep. Een van de passagiers deed aangifte. Zij dacht meteen aan de aanslag in Utrecht, een week eerder.

Een politievrouw herkende E. de dag erna aan de hand van camerabeelden. Bij zijn aanhouding bedreigde hij een agent met de dood in soortgelijke religieuze bewoordingen.

De aanklager zei donderdag voor de rechtbank in Rotterdam dat E. lijdt aan schizofrenie en forse denkstoornissen en religieuze wanen had. Uitspraak 3 oktober.