Nieuws/Binnenland
2054409
Binnenland

Minister verdedigt islamitisch politiefeest

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Den Haag - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) verdedigt dat de politie een zogeheten iftar-maaltijd organiseert. Bij zo’n etentje verbreken moslims op feestelijke wijze het vasten tijdens de Ramadan. Vanuit de PVV was er kritiek op overheidspromotie van zo’n islamitsch evenement, maar Grapperhaus ziet er het nut van in voor het politiewerk.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de PVV. Volgens Grapperhaus „is het voor de politie van belang om goed aangesloten te zijn op de maatschappij en te weten wat er leeft.” De politie gaat daarom op allerlei manieren de verbinding aan met de samenleving, zegt de minister.

Groot voordeel

Grapperhaus citeert ter verdediging een eerder rapport van de Politieacademie over het dagelijkse politiewerk: „Het is daarbij een groot voordeel als politiemensen de omstandigheden (fysiek en sociaal-cultureel) kennen en als ze enkele betrokkenen kennen. Het gaat om kennen en gekend worden.”

De PVV stelde vragen over een iftar die de politie Apeldoorn wil organiseren. Dit soort evenementen is eerder ook al door politie-eenheden georganiseerd of bijgewoond.

’Niet alleen bij islamitische feesten’

Grapperhaus stelt dat de politie dit echt niet alleen doet als het gaat om islamitische feesten, maar dat het korps bij veel evenementen aansluit ’van allerlei aard’. De minister noemt als voorbeelden onder meer Pride Amsterdam, kerstvieringen en Keti Koti. „Daarnaast was ik bijvoorbeeld afgelopen december samen met de politie aanwezig bij de viering van het Joods Chanoeka in Amsterdam. Ik ben van mening dat de deelname van de politie aan dergelijke activiteiten ervoor zorgt dat de politie in verbinding is met de samenleving, en daarmee haar gezag vergroot.”

De minister laat dit soort vieringen aan de eenheden zelf. Wel wijst hij er op dat de politieregels voorschrijven dat agenten hun neutraliteit bewaren. Ze mogen bijvoorbeeld geen zichtbare uiting geven waaruit hun religieuze overtuiging blijkt. Hoofddoekjes zijn daarom bijvoorbeeld ook verboden in het korps. „De politie is van en voor iedereen en moet, ook als zij ontmoetingen met bevolkingsgroepen organiseert, haar neutraliteit bewaren.”

Neutraliteit

Critici menen dat de politie zich helemaal niet met religieuze feesten moet inlaten. Juist om deze neutraliteit te bewaren.