Nieuws/Binnenland
2054618
Binnenland

John de Mol kan opgelucht ademhalen

Champions League blijft bij Veronica

John de Mol

John de Mol

Hilversum - De Champions League blijft komend seizoen bij Veronica. Talpa Network heeft overeenstemming met de UEFA bereikt over de uitzendrechten, bevestigt het bedrijf vrijdagmiddag.

John de Mol

John de Mol

Nederlandse teams spelen al jaren geen rol van betekenis meer in de Champions League, met als gevolg dat de interesse van het publiek tanende is. Daar passen de bedragen zich op aan die zenders bereid zijn te betalen.

Dit leidde tot onvrede van de UEFA, die elders in Europa juist steeds meer geld incasseert. De Europese voetbalbond heeft zich er nu echter bij neergelegd dat het genoegen moet nemen met minder, melden bronnen aan De Telegraaf.

Marktenners rekenen erop dat Talpa jaarlijks een bedrag tussen de 8 en 10 miljoen euro neerlegt voor de rechten. De deal is gesloten voor een periode van drie jaar.

Voor Talpa-eigenaar John de Mol is het veiligstellen van de Champions League een welkome opsteker. Hoewel de Nederlandse clubs komend seizoen mogelijk geheel ontbreken, is het grootste clubtoernooi in het mondiale voetbal een belangrijke bouwsteen voor Talpa-zender Veronica.

Voetbal International

Die wordt vanaf september sowieso versterkt met het trio Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat Talpa het blad Voetbal International gaat uitgeven. Op die manier zou De Mol meteen een nieuwe naam in huis hebben voor de populaire voetbaltalkshow. Een woordvoerder wilde hier niet op ingaan.

In Hilversum worden de ontwikkelingen met grote belangstelling gevolgd. Voor RTL 7 is het vertrek van het VI-trio naar Veronica een hard gelag. De zender, die zich ook op mannen richt, moet vrezen voor zijn marktaandeel en de de verdere stappen van Talpa om de grootste te worden van de mannenzenders.

RTL mag er evenwel vanuit gaan dat het komend seizoen de uitzendrechten voor de Europa League weet te behouden. Hierin stijgen Nederlandse clubs nog weleens boven zichzelf uit. Zo wist Ajax vorig seizoen de finale te halen. De hoop op Nederlands succes zorgt voor stabielere kijkcijfers dan die van de Champions League.

De zendergroep bevestigt dat het ’altijd geïnteresseerd’ is in de Europa League en laat weten dat het dit toernooi ’graag wil behouden voor het open net’. „Zoals gewoonlijk doen we gedurende het biedingsproces geen verdere uitspraken.”