Nieuws/Buitenland
2054716
Buitenland

Ricine is onhandig terreurwapen

Castorolie-plant; de basis van ricine.

Castorolie-plant; de basis van ricine.

Amsterdam - Twee Egyptische broers die in Frankrijk zijn aangehouden voor een terreurplan, wilden explosieven en mogelijk het gif ricine gebruiken. Dat middel is weinig effectief om dood en verderf te zaaien, zeggen experts. Misschien hebben de terroristen zich op een idee laten brengen door Netflix.

Castorolie-plant; de basis van ricine.

Castorolie-plant; de basis van ricine.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Colomb zijn bij de broers handleidingen gevonden voor het maken en verspreiden van ricine. Ze zijn tegen de lamp gelopen nadat berichten op de dienst Telegram zijn onderschept. Waar in Frankrijk ze zijn aangehouden en waar ze wilden toeslaan is niet bekend.

Ricine is een sterk gif uit de bonen van een tropische boom. Het middel is een enkele keer met succes gebruikt om gericht mensen te doden. Een ricine-injectie loopt meestal slecht af voor de ontvanger. In 1978 werd de Bulgaarse dissident Georgi Markov op Waterloo Bridge in Londen in zijn been gestoken met een paraplupunt die een klein gifprojectiel afschoot. Vier uur later was het slachtoffer dood.

Mislukte pogingen

Hoewel de meeste ricine-incidenten blijven steken bij mislukte pogingen, heeft het middel als terreurwapen toch een vreeswekkende reputatie. Terroristen zouden het door het drinkwater kunnen mengen om zo in een groot gebied de volksgezondheid te bedreigen, zo is de vrees. In 2015 werd in Birmingham een 31-jarige extremist aangehouden die 500 milligram wilde kopen op het darkweb. Hij had zich laten inspireren door de Netflix-serie Breaking Bad. Hoofdpersoon Walter White gebruikte het tot tweemaal toe om tegenstanders uit de weg te ruimen.

In de praktijk is het niet makkelijk om slachtoffers te maken met ricine, blijkt uit een studie uit 2009. Probleem is dat het middel geïnjecteerd of ingeslikt moet worden om effect te hebben. Het dringt niet door de huid. Wie het middel via de slokdarm binnenkrijgt en er snel bij is, heeft bovendien een redelijke kans om er met goede behandeling bovenop te komen.

’Verdient de aandacht niet’

Een terrorist die het drinkwater wil besmetten heeft een enorme hoeveelheid nodig, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. „Zo’n exercitie is onmogelijk om heimelijk uit te voeren en succes is niet gegarandeerd. Ricine is een dodelijk gif maar als biologisch wapen verdient het niet de media-aandacht en panieksfeer die er omheen hangt.”