Nieuws/Binnenland
2054781640
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis met 59 toegenomen

Een coronapatient op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.

Een coronapatient op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.

ROTTERDAM - Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is met 59 toegenomen van 1849 naar 1908. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de gewone verpleegafdeling liggen er 1347 mensen met corona, 32 meer dan een dag eerder, terwijl het aantal patiënten met Covid-19 op de ic gestegen is van 534 naar 561.

Een coronapatient op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.

Een coronapatient op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.

Door de hoge coronadruk zijn alle ziekenhuisregio’s genoodzaakt om de niet-spoedeisende reguliere zorg af te schalen. Om verdere schade te voorkomen, is het LCPS al maanden bezig met het spreiden van patiënten buiten de regio’s. Waar er in de afgelopen maanden nog enkele Nederlanders met corona naar de intensive care in Duitsland werden verplaatst, is dat nu niet langer het geval.

Bronnen rond het kabinet meldden eerder al aan De Telegraaf dat de avondklok waarschijnlijk verlengd wordt, als de Tweede Kamer daarmee akkoord gaat. Als compensatie wordt het middelbaar onderwijs waarschijnlijk wel over ruim een week heropend, met de nodige beperkingen. Mogelijk kunnen ook contactberoepen en mbo-scholen weer open.

De andere maatregelen zouden dan blijven staan. Na aanstaande dinsdag volgt op 9 maart weer een kabinetspersconferentie.

4217 positieve coronatesten

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4217 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4124 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zondag turfde het instituut over een etmaal gemeten 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het RIVM waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 17 overlijdens geregistreerd, zaterdag 62, vrijdag 50 en donderdag 74.