Nieuws/Binnenland
2054971419
Binnenland

Zoetermeerders klagen:

’Hoofdpijn in je milieuhuis’

Archieffoto installatie zonnepanelen

Archieffoto installatie zonnepanelen

Zoetermeer - Bewoners van een voorbeeldproject van ’verduurzaamde’ huizen klagen over ernstige hoofdpijn in hun woning.

Archieffoto installatie zonnepanelen

Archieffoto installatie zonnepanelen

Sinds de oplevering van 52 super geïsoleerde onderkomens in Zoetermeer hebben meerdere gezinnen die er wonen gezondheidsklachten. Uit metingen van de GGD blijkt dat het CO2 gehalte binnen veel te hoog is.

De huizen zitten door de muurisolatie van maar liefst 37 centimeter dik potdicht en volgens het AD kunnen de aanwezige ventilatoren niet voor genoeg frisse lucht zorgen. Bewoner Denis de Jong zegt na een nachtje slapen ’naar buiten te moeten rennen’ om bij te komen. De woningcorporatie verklaart in een reactie dat de ventilatie beter moet worden afgesteld.

De woningen hebben driedubbel glas en buiten in de voortuin staat een grote ’systeemkast’ met warmtepomp.

Dezelfde huizen staan ook in Kerkrade, Leeuwarden, Amersfoort, Groningen en Tilburg. Daar zouden geen klachten zijn. De ontwikkelaar van de huizen zegt dat de klachten in Zoetermeer ’tussen de oren’ zouden zitten. Het advies is dan ook vaker ’een raam open te zetten’.

Volgens de informatie uit de voorlichtingsfolders hoeven ramen en deuren niet open, zo laat een bewoner als reactie op de ontwikkelaar weten. Het systeem zou uit zichzelf moeten verversen, maar dat gebeurt momenteel dus onvoldoende.

Tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31 613650952