Nieuws/Buitenland
2055802
Buitenland

Ook explosieven aangetroffen

Schietpartij Texas: tien doden, tien gewonden

Beeld vanuit een nieuwsheli van de Santa Fe highschool waar een schutter actief zou zijn

Beeld vanuit een nieuwsheli van de Santa Fe highschool waar een schutter actief zou zijn

Santa Fe - UPDATE 22.03 uur - Het dodental door de schietpartij op een Texaanse school is opgelopen naar tien. Ook raakten nog eens tien mensen gewond, zei gouverneur Greg Abbott. Hij stelde dat de schutter „niet de moed had” om zichzelf te doden, zoals hij oorspronkelijk van plan zou zijn geweest. Hij gaf zich over aan de politie.

Beeld vanuit een nieuwsheli van de Santa Fe highschool waar een schutter actief zou zijn

Beeld vanuit een nieuwsheli van de Santa Fe highschool waar een schutter actief zou zijn

Het zou gaan om de 17-jarige Dimitrios Pagourtzis.

Naast de vermeende schutter zouden ook twee andere personen zijn aangehouden. Abbott gaf geen informatie over de identiteit van de arrestanten.

De Amerikaanse autoriteiten vonden explosieven na de schietpartij. Het zou gaan om zogeheten pijpbommen. Het is nog onduidelijk of ook explosieven zijn ontploft.

Trump reageert

De Amerikaanse president Donald Trump sprak over een „zeer treurige dag.” Hij zei dat zijn regering al het mogelijke wil doen om „scholieren te beschermen, scholen veilig te maken en wapens uit de handen te houden van mensen die een bedreiging vormen voor zichzelf en anderen.”

Getuigen

Rond half acht vrijdagmorgen werden er schoten gehoord in de 1400 leerlingen tellende Santa Fe Highschool.

Een getuige zei dat de schutter een klaslokaal binnenliep en het vuur opende. Op videobeelden is te zien hoe agenten de rugzakken doorzoeken van scholieren die de school verlaten. Een scholier zei tegen CNN dat ze met haar klasgenoten was geëvacueerd. De jongeren stonden al buiten toen ze dachten schoten te horen en wegrenden.

Leerlinge Leila Butler vertelt aan ABC13 dat een groep studenten moest schuilen voor het geweld. Nickie Galindo, die in tekenles zat, zegt: „Er kwam iemand de klas binnen met een geweer en begon te schieten. Er is een meisje geraakt in haar been. Iedereen vluchtte.”

De schutter zou verder bewapend zijn geweest met een AR-15-geweer en twee andere vuurwapens. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.

Brandalarm

Voorafgaand aan de schietpartij ging het brandalarm af in de school. Een leerling zou een verdacht iemand gezien hebben met wapens en besloot het alarm te activeren. De 14-jarige Angelica Martinez zegt tegen CNN dat iedereen naar buiten moest. Op het veld hoorden de leerlingen meerdere schoten.

Afgelopen februari werd ook groot alarm geslagen omdat er een schutter zou rondlopen. Dat bleek al snel vals te zijn.

De school heeft al een verklaring op Facebook gezet:

Schietpartijen op scholen

De Verenigde Staten worden vaker opgeschrikt door schietpartijen op scholen. Zo vielen in februari nog zeventien doden toen een man het vuur opende op een middelbare school in Parkland (Florida). Dat leidde tot massale protesten tegen het vuurwapengeweld in de VS.

Trump leek daarna even aan te sturen op strengere wapenwetten, maar benadrukte begin deze maand in een speech voor wapenorganisatie NRA dat hij het recht op het dragen van vuurwapens zal blijven verdedigen.

Sinds het begin van het jaar is volgens CNN al 22 keer geschoten op Amerikaanse scholen. Het incident in Sante Fe was de derde ’school shooting’ in een week tijd. „Ik had nooit gedacht dat het hier zou gebeuren”, zei een scholier op de Santa Fe High School tegen de nieuwszender.