Nieuws/Buitenland
2055943482
Buitenland

Duitse rechter verbiedt verscherpt toezicht op AfD

AfD-kopstuk Alexander Gauland

AfD-kopstuk Alexander Gauland

KEULEN - Een rechtbank in Keulen heeft het verscherpte toezicht op de Alternative für Deutschland (AfD), de grootste oppositiepartij van Duitsland, verboden. De binnenlandse veiligheidsdienst had volgens ingewijden de hele partij het label ’verdacht’ gegeven. Daardoor kon het onder meer telefoongesprekken van leden gaan afluisteren.

AfD-kopstuk Alexander Gauland

AfD-kopstuk Alexander Gauland

Veiligheidsdienst BfV zou volgens bronnen de partij als geheel verdenken van banden met rechtsextremisten. Het zou daardoor een gevaar voor de democratie kunnen zijn. Door de hele AfD als verdacht te bestempelen, zou ook de inzet van informanten tot de mogelijkheden gaan behoren.

Leiders van de rechts-nationalistische AfD reageerden verontwaardigd en kondigden een gang naar de rechter aan. De rechtbank bevestigt nu tegenover Duitse media dat de veiligheidsdienst voorlopig is teruggefloten omdat het besluit nog wordt aangevochten.

Ruk naar rechts in 2015

De AfD werd in 2013 opgericht als een conservatieve en rechts-liberale partij die vooral kritisch stond tegenover de euro. Door interne strijd en rivaliteit heeft de AfD in 2015 en 2017 een ruk naar rechts gemaakt en tal van leden hebben contacten met extreemrechtse groepen.

De partij staat nu vooral voor nationalisme, conservatisme en populisme en keert zich fel tegen immigratie en islamitische invloeden. Fractieleider Alexander Gauland bestrijdt dat de partij rechtsextremistisch is.