Nieuws/Buitenland
2056776929
Buitenland

Amerikanen doden IS-leider in Somalië

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

MOGADISHU - Het Amerikaanse leger heeft tijdens een operatie in het noorden van Somalië een van de leiders van Islamitische Staat (IS) gedood. De troepen hoopten Bilal al-Sudani gevangen te kunnen nemen, maar hij overleefde het vuurgevecht niet dat ontstond bij zijn arrestatie. Nog tien andere IS-strijders kwamen om het leven.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De operatie was eerder deze week goedgekeurd door president Biden en vond woensdag plaats, zegt de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin. Al-Sudani zat verscholen in een grottencomplex in een bergachtig gebied. Vanuit daar zou hij de regionale activiteiten van IS in Afrika en ook daarbuiten hebben gecoördineerd en zou hij een grote rol spelen bij de financiering van de terroristische organisatie.

Austin zegt dat geen burgers gewond zijn geraakt bij de operatie, die „Amerikanen helpt beschermen tegen terroristische dreigingen in binnen- en buitenland.” Volgens CNN zou één Amerikaanse soldaat wel verwondingen hebben opgelopen nadat hij gebeten werd door een hond van het eigen leger.