Nieuws/Binnenland
205718
Binnenland

Bewakers willen privacy behouden

Securityselfie mag

Geërgerde reizigers maakten veel foto’s van de lange rijen op Schiphol.

Geërgerde reizigers maakten veel foto’s van de lange rijen op Schiphol.

Schiphol - Schiphol verbiedt ten onrechte reizigers een foto te maken in de buurt van de veiligheidscontroles. Bewakers die passagiers dwingen gemaakte plaatjes te wissen, hebben daar het recht niet toe.

Geërgerde reizigers maakten veel foto’s van de lange rijen op Schiphol.

Geërgerde reizigers maakten veel foto’s van de lange rijen op Schiphol.

De Koninklijke Marechaussee (KMar) concludeert dit nadat reizigers klaagden over bewakers die hen maanden foto’s te verwijderen. Uit een interne instructie van bewakingsfirma I-Sec, die in het bezit is van De Telegraaf, bleek dat niet altijd even zachtzinnig te gebeuren.

„Camera’s worden uit handen getrokken, passagiers worden gedwongen foto’s te verwijderen en hierbij worden teksten gebruikt als: ’Anders zorg ik dat u uw vlucht mist’ of: ’Als u dit niet doet, schakelen we op naar de KMar en wordt u gearresteerd”, aldus het interne memorandum.

De luchthaven was de afgelopen maanden veel in het nieuws vanwege lange wachtrijen bij de securitychecks en grote ergernissen daarover. Foto’s van de malaise werden veel op sociale media gedeeld. Op borden bij de controles staat dat foto’s maken vanwege de privacy niet is toegestaan.

Openbaar terrein

Volgens de marechaussee ontbreekt een wettelijke basis voor zo’n fotoverbod. Het luchthavengebouw is tot de veiligheidscontrole openbaar terrein. Daar staat het iedereen vrij foto’s te maken. De KMar heeft dit volgens een woordvoerder de op Schiphol actieve bewakingsbedrijven onlangs in een overleg duidelijk gemaakt.

Schiphol erkent dat er geen wettelijke basis voor het verbod is, maar zegt het toch legitiem te vinden omdat het de privacy van de bewakers beschermt. Ook zou foto’s maken ten koste kunnen gaan van ’de operationele processen’. „We noemen het een verbod om duidelijk te maken hoe belangrijk we het vinden”, stelt Schiphol-woordvoerder Hans van Kastel. „We hopen op de redelijkheid van de reizigers om zich hier aan te houden.”

De luchthaven steunt de oproep van I-Sec dat bewakers adviseert fotograferende reizigers voortaan alleen alleen vriendelijk te vragen of ze de opname willen wissen wanneer er bewakers op staan. „Je kunt daarbij uitleggen dat het ongewenst is herkenbaar op sociale media te staan”, legt I-Sec uit. Om er in vet gedrukte letters bij te vermelden: „Het is hierbij van groot belang dat je aangeeft dat de passagier niet verplicht is om mee te werken.”