Nieuws/Binnenland
2057343068
Binnenland

Duitse burgemeester boos: oorzaak overstroming ligt bij Nederland

Ondergelopen straten in het district Wassenberg.

Ondergelopen straten in het district Wassenberg.

VENLO - De veiligheidsregio Limburg-Noord wijst een verzoek van de burgemeester van het Duitse Wassenberg af. Die wil dat de sluizen in de Roer bij Roermond worden opengezet. Hij krijgt nul op zijn rekest van de Nederlandse autoriteiten. Volgens de burgemeester van Wassenberg, Marcel Maurer, ligt de oorzaak van de overstroming bij Nederland. Doordat de sluizen in de Roer gesloten zijn, zou het waterpeil in Duitsland worden opgestuwd.

Ondergelopen straten in het district Wassenberg.

Ondergelopen straten in het district Wassenberg.

In Wassenberg, niet ver van Roermond, werden vrijdagavond zevenhonderd mensen geëvacueerd nadat een dijk van de Roer het begaf en de rivier overstroomde.

Burgemeester Marcel Maurer van Wassenberg zei vrijdagavond dat de dam was doorgebroken doordat de stuwen in de Roer bij Roermond gesloten zijn. Dat zou de druk op de dijken in Duitsland vergroten. Hij wilde dat de Nederlandse autoriteiten de sluizen weer open zetten.

Dat gaat niet gebeuren. Het Waterschap Limburg heeft berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat het één niets met het ander van doen heeft. In Roermond wordt de sluis in de monding van de Roer op de Maas bij hoogwater steevast afgesloten om te voorkomen dat de hoge Maas de Roer instroomt en de hele binnenstad blank zet. Het water wordt tegelijkertijd omgeleid via een zijtak van de Roer, de Hambeek. Via deze Hambeek komt het water in de Maas terecht. Dat betekent dat er sprake is van een normale doorstroming die van geen invloed is op het Duitse deel van de Roer, aldus het waterschap.