Nieuws/Buitenland
2057398508
Buitenland

Noodweer in India kost zeker 72 mensen het leven

NEW DELHI - Noodweer in de westelijke Indiase deelstaat Maharashtra heeft volgens lokale media aan zeker 129 mensen het leven gekost. De afgelopen dagen is er een recordhoeveelheid regen gevallen tijdens de moesson, het jaarlijkse regenseizoen.

Zeker 47 mensen kwamen om door landverschuivingen in de regio Raigad. Door de grote hoeveelheid regen is de grond op veel plaatsen veranderd in modder en begint die te verschuiven. Veel andere mensen kwamen om het leven door snel stijgend water waaraan ze niet meer konden ontsnappen. De doden vielen allemaal in laaggelegen gebieden die snel kunnen overstromen.

Honderden mensen zijn de laatste dagen gered door de luchtmacht en de marine. Door het noodweer is veel infrastructuur verwoest. Wegen, bruggen en gebouwen zijn verdwenen. In Mumbai kwamen zeker vier mensen om het leven doordat een gebouw instortte. In die regio zitten nog zeker vijftig mensen vast en kan het dodental nog flink oplopen.

Regionale media meldden dat dit de heftigste regenval was in Maharashtra in de afgelopen veertig jaar. „Het regent meer dan de bekende limieten”, zegt de hoogste minister van de deelstaat. „Dit is een ongekende crisis.” Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende dagen nog flink regenen in het gebied.

De moesson is van groot belang voor de landbouw in het westen van India, want anders is het te droog, het levert meer dan 70 procent van de jaarlijkse regenval in India. Tegelijkertijd verwoest het water ook veel landbouwgrond en eist het regelmatig mensenlevens.