Nieuws/Buitenland
2057565
Buitenland

Enorme ravage, drie vrouwen hebben crash overleefd

Ruim honderd doden door vliegtuigramp Cuba

HAVANA - UPDATE 00.41 uur - Een vliegtuigcrash op Cuba heeft vrijdag aan meer dan honderd mensen het leven gekost. De Boeing 737 crashte kort na het opstijgen op de internationale luchthaven José Martí bij Havana. Drie inzittenden zouden de crash hebben overleefd, maar zijn er slecht aan toe.

Dat bericht de Cubaanse televisie. De directeur van een ziekenhuis in Havana zei dat vier gewonden zijn binnengebracht na de crash. Eén van hen zou inmiddels zijn overleden.

De autoriteiten op Cuba zijn na de vliegtuigcrash op het eiland begonnen met het identificeren van lichamen. President Miguel Díaz-Canel, die vorige maand Raul Castro opvolgde, sprak kort na de crash al de vrees uit dat er veel slachtoffers zijn gevallen. Hij liet zich direct na het ongeluk zien tijdens de hulpverlening rond de brokstukken.

Over het exacte aantal inzittenden bestaat nog onduidelijkheid. Cubaanse media berichten over 104 of 105 passagiers, onder wie meerdere kinderen. Ook zouden negen bemanningsleden aan boord zijn geweest. Vijf bemanningsleden zouden uit Mexico komen.

Het vliegtuig was onderweg naar Holguin, gelegen aan de noordkust van Cuba.

Toestel gehuurd

Aanvankelijk werd gemeld dat het om een toestel ging van de Cubaanse maatschappij Cubana de Aviacion, maar Cubana zou een dertig jaar oud toestel van de Mexicaanse maatschappij Damojh hebben gehuurd. Het toestel werd ook ingezet door zeven andere maatschappijen.

De Cubaanse maatschappij doet een beroep op toestellen van andere luchtvaartmaatschappijen wegens technische problemen bij een aantal verouderde toestellen, voornamelijk Antonovs.

Eerdere ongelukken

Het laatste grote ongeval met een passagiersvliegtuig op Cuba vond plaats in 2010. Toen crashte een toestel van Aero Caribbean, met 68 doden tot gevolg. De laatste keer dat een eigen vliegtuig van Cubana verongelukte was in de vorige eeuw. Op 25 december 1999 stortte een Russische Yakovlev 42 neer voor de landing in Venezuela. Daarbij kwamen alle 22 inzittenden om.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de vliegtuigcrash op Cuba. Het ministerie volgt de situatie op de voet, twittert het departement.

Het vliegveld ligt op zo’n twintig kilometer van de hoofdstad Havana.