Nieuws/Buitenland
205758
Buitenland

Afscheid Theresa May slechts een kwestie van tijd

Zware tijden voor Theresa May.

Zware tijden voor Theresa May.

Londen - De Britse premier Theresa May moet haar politieke doodstraf lijdzaam afwachten. Het is nog afwachten welk moment haar Conservatieve opponenten zullen kiezen om het partijleiderschap over te nemen. De meeste waarnemers houden rekening met enkele maanden respijt, slechts een enkeling denkt dat ze de twee jaar durende Brexit-onderhandeling mag afmaken.

Zware tijden voor Theresa May.

Zware tijden voor Theresa May.

George Osborne, de voormalige minister van Financiën, was dit weekeinde het meest uitgesproken. Hij omschreef May als een ‘dead woman walking’. Het was zijn wraak voor de manier waarop hij vorig jaar werd afgedankt toen May premier werd.

Diverse media spreken over de campagne die in het Boris Johnson kamp wordt gevoerd. Daar zouden de messen worden geslepen voor een nieuwe machtsgreep. Boris Johnson twitterde zelf dat dit allemaal onzin is en hij vierkant achter May staat. Volgens Osborne is er echter niets nieuws aan het bericht. ,,Johnson is ruim tien jaar bezig met een campagne om premier te worden. Dat kun je toch niet iedere keer als nieuws melden?”

Intussen wordt druk gespeculeerd wie de opvolger van May gaat worden. Boris Johnson en Brexit-minister David Davis gooien de hoogste ogen. Beiden staan echter niet te trappelen om de Brexit-onderhandelingen te gaan leiden. Ze weten hoe gecompliceerd die gaan worden.

Intussen slepen de onderhandelingen over de noodzakelijke steun met de Noord Ierse unionisten van de DUP zich voort. De partij wil alleen steun verlenen als de Conservatieven beloven bezuinigingen in Noord Ierland ongedaan te maken. Bovendien wil de partij garanties over een mildere aanpak van de Brexit-onderhandelingen.

Ruth Davidson, de leider van de Conservatieve Partij in Schotland, heeft duidelijk gemaakt dat banen belangrijker zijn dan immigranten voor ‘haar’ Lagerhuisleden. Ze liet doorschemeren dat de Schotse parlementariërs desnoods tegen het eindresultaat zouden stemmen.