Nieuws
2058024
Nieuws

Printer voor je nagels

Tokio - Het Fujitsu Forum, de jaarlijkse showcase van de Japanse technologiegigant Fujitsu, toont deze week weer honderden nieuwe slimmigheden waarmee het bedrijf de wereld de komende jaren een betere en vooral efficiëntere plek wil laten worden. Van de Japanse ‘kaizen’-bedrijfsprincipes in een doosje tot een op de beurs razendpopulaire printer die plaatjes aanbrengt op vingernagels.

Het leeuwendeel van de technologie die Fujitsu –dat zich wil ontwikkelen van leverancier van apparaten tot zakelijke dienstverlener in technologie-oplossing- laat zien, bestaat uit nog slimmere 'oplossingen' om bedrijfsprocessen automatisch doorlopend te analyseren en te verbeteren. Daarmee biedt het bedrijf feitelijk zelfs de Japanse bedrijfsprincipes van ‘kaizen’ aan in een doosje.

Fujitsu blijkt onder andere te werken aan robots die straks achter orderpikkers meerijden, andere die winkelschappen inspecteren en vooral veel technologie die het leven veiliger en comfortabeler moet maken. Dat is niet alleen maar een luxe in Japan: het land staat vergrijst in straf tempo dankzij lage geboortecijfers en een hoge levensverwachting. In 2007 was de kans dat een pasgeborene de leeftijd van 100 haalt, al 50%.

Dansende robotjes

Maar naast de serieuze zaken als veiligheid, gezondheid en een betere planeet stopt het bedrijf ook nog energie in mondainere zaken. Een opvallende plek in de het Tokio Forum is er voor een paar dozijn dansende robotjes die verdacht veel op Eva uit de Pixarfilm Wall-e lijken. Die kunnen de bewegingen van een menselijke danser imiteren, waarmee ze een soort tegengestelde versie zijn van het Nintendo-spel Just Dance.

Voor dergelijke briljante uitvindingen moet soms nog wel een serieus probleem nog worden gevonden, bleek uit de uitleg van het standpersoneel. Dat vertelde dat Fujitsu in zijn Robopin vooral een toekomst voor zag als reclameobject.

"Een robot die je aanspreekt en je in menselijke taal en met een menselijke stem vertelt hoe lekker en vers de kippenpootjes zijn, helpt goed om een product te verkopen. We hebben in Taiwan al een Robopin die soms als store manager optreedt."

De slimste breinen van Fujitsu hebben niet alleen een nieuwe manier gevonden om gefrituurde kip te verkopen. De langste rij was voor de vondst van een printer die kleine figuurtjes op vingernagels kan printen. Heel snel gaat het niet, maar de dame naast, weet dat de machine zich in drie maanden terugverdient. Ze staan helaas nog niet in Nederland.

'No,no. Only in Tokyo.', zegt ze. En gelijk heeft ze: vingernagels met kleine mangafiguurtjes zijn typisch only in Tokyo...