Nieuws/Binnenland
2058053
Binnenland

Veel rekenen, weinig redeneren

Kinderen kwamen huilend uit examenzaal

Kandidaten Nils van Dijk en Isis Middelkoop mopperen over moeilijke woorden in het examen aardrijkskunde.

Kandidaten Nils van Dijk en Isis Middelkoop mopperen over moeilijke woorden in het examen aardrijkskunde.

ALKMAAR - Havisten zijn niet blij met het economie examen van vrijdagmiddag. Kinderen kwamen huilend de examenzaal uit. Op sociale media reageren kandidaten met ’wat een drama’; ’balen’ en ’niet te doen’. Kandidate Fleur Buijsman: ,,Veel onbekend rekenwerk en weinig redeneren.”

Kandidaten Nils van Dijk en Isis Middelkoop mopperen over moeilijke woorden in het examen aardrijkskunde.

Kandidaten Nils van Dijk en Isis Middelkoop mopperen over moeilijke woorden in het examen aardrijkskunde.

Vmbo’ers moesten aan de slag met de examens aardrijkskunde (tl) en wiskunde (kb). Onze vlogger Rajjan was vooraf ’supergestresst’, maar naderhand opgelucht. ,,Er zaten maar twee lastige vragen in het wiskunde-examen.”

Word je of ben je slim geboren

Vloggers Floortje en Amber legden Duits af op havo-niveau en vonden het meevallen. In de video is te zien dat Floortje vol spanning haar eindcijfer berekent. Vlogger Valentijn vond Nederlands een ’eitje’, maar de meningen variëren daarover bij de vwo’ers. ,,Drie teksten over het belang van geesteswetenschappen en één over intelligentie. Word je of ben je slim geboren. De auteur van die tekst vond dat alles te leren is.”

Het aardrijkskunde-examen op vmbo-tl niveau, wordt door vakdocent Joshua Dekker van het Alkmaarse Jan Arentsz als ’stevig’ benoemd. ,,Het heeft wat meer body dan voorgaande jaren. Het is niet moeilijker, maar uitdagender. Het is gelukkig wel een duidelijk examen. Het laat weinig ruimte voor discussie.”

Kandidaten Nils van Dijk en Isis Middelkoop mopperen over moeilijke woorden in het examen aardrijkskunde. ,,Ik heb het woord segregatie op moeten zoeken,” zegt Nils. Isis: ,,Ik wist de betekenis van het woord reikwijdte niet. Maar dat hielp me niet echt bij het vinden van het antwoord op de vraag.”

Is dit aardrijkskunde of rekenen?

Docent Dekker vindt de vraag over het inwonertal van Duitsland maar gek. ,,Ik ben hoogst verbaasd. Nog niet eerder gezien. Is dit aardrijkskunde of rekenen”, vraagt vakdocent Joshua Dekker zich af.

Voor kandidaat Nils van Dijk betekende dat hij handmatig op papier moest optellen en aftrekken, daarbij kijkend naar geboorte-, sterfte- en migratiecijfers. ,,Klasgenote Isis Middelkoop: ,,Ik had de rekenmachine gelukkig wel mee. Het wordt niet geadviseerd bij aardrijkskunde, maar het leek me toch wel handig om mee te nemen.”

Een leuke vraag vindt docent Dekker opgave 22: ,,Over het waterverbruik in Nederland tijdens de pauze van de voetbalwedstrijd Nederland-Spanje. In de pauze ging iedereen natuurlijk even naar het toilet; het waterverbruik nam even flink toe.”

Eindexamen makkelijker dan schoolexamen

Terugkijkend zijn Nils en Isis positief na de eerste examenweek. ,,De centrale eindexamens zijn zoveel gemakkelijker dan de schoolexamens! Heel erg fijn!”

Kijk ook op ons YouTube- en Facebook-kanaal van de Telegraaf, waar onze vloggers elke dag hun mening geven over de eindexamens.