Nieuws/Binnenland
2058143
Binnenland

Nazi-monstertank even in Nederland

Eigenlijk is deze tank zo zwaar, dat hij helemaal niet inzetbaar was.

Eigenlijk is deze tank zo zwaar, dat hij helemaal niet inzetbaar was.

Overloon - „Dit is echt wel een publiekstrekker”, zegt een trotse directeur Erik van den Dungen van het oorlogsmuseum in Overloon. Speciaal voor het jaarlijkse evenement Militracks is het hem gelukt om de zeer zeldzame Köningstiger-tank naar zijn museum te halen. Het Duitse monster staat normaal in een pantsermuseum in Frankrijk en het had veel voeten in aarde om hem naar ons land te krijgen.

Eigenlijk is deze tank zo zwaar, dat hij helemaal niet inzetbaar was.

Eigenlijk is deze tank zo zwaar, dat hij helemaal niet inzetbaar was.

Militracks is een tweedaags evenement waar Duits oorlogsmaterieel bij elkaar wordt gebracht om hobbyisten en het publiek er kennis mee te laten maken. Dat Duitse materieel is veel zeldzamer dan geallieerd oorlogstuig, omdat het meeste na de oorlog is vernietigd. „Op de hele wereld zijn er van deze misschien nog zes. En dit is de enige nog rijdende. Het is echt uniek dat we hem hier hebben.”

De hele operatie om de tank naar Overloon te halen heeft maanden gekost. „Je mocht met de oplegger niet over de snelweg. Hij weegt zeventig ton. Dus hij moest over binnenwegen zeshonderd kilometer worden vervoerd. En in elk rayon moest je vergunningen aanvragen. Maar het is de moeite waard geweest hoor”, zegt Van den Dungen.

Onbruikbaar

De Köningstiger werd door de Duitsers aan het eind van de oorlog ingezet. „Ze hadden natuurlijk minder materiaal dan de geallieerden. Dus moest het beter zijn, en minder kwetsbaar. Maar dat is bij deze niet gelukt. Hij was zo zwaar dat hij in feite onbruikbaar was in de strijd. Niet snel en wendbaar genoeg. Toch is het evengoed een staaltje van Duits werk, technisch gezien. Maar ze kwamen al snel tot de conclusie dat je van dit materiaal ook vijf tanks uit de middenklasse kon bouwen.

Militracks is zaterdag en zondag. Op de meeste voertuigen kunnen toeschouwers een ritje maken op een speciaal circuit. Dat zal met de Köningstiger niet zo zijn. „Misschien dat we hem een stukje laten rijden. Maar we willen hem vooral niet kapot maken. Het is veel werk geweest om hem rijdend te krijgen en dat blijft toch kwetsbaar na al die jaren. Maar het is al indrukwekkend om deze kolos te zien en te voelen.”