Nieuws/Binnenland
2058664
Binnenland

Beslagen op Curaçao en Bonaire opgeheven

WILLEMSTAD - Op Curaçao en Bonaire is vrijdag door de rechtbank bepaald dat het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips een reeks beslagen moet opheffen. Daarnaast hebben de rechters het Venezolaanse staatsoliebedijf PdVSA opgedragen de levering van olie te hervatten.

Daarmee lijkt een einde te komen aan een dreigende oliecrisis op Curaçao en Bonaire. Op 4 mei legde ConocoPhillips beslag op verschillende bedrijven die zaken doen met PdVSA, in een poging daarmee een openstaande schuld van PdVSA van 2 miljard dollar te innen.

PdVSA besloot hierop geen olie meer te leveren aan de eilanden, waarop een crisis dreigde. Deze lijkt met de uitspraken van de rechter voorlopig van de baan. Zowel de rechter te Curaçao als die te Bonaire hebben beslist dat de beslagen moeten worden opgeheven voor zover dat nodig is voor de brandstof- en elektriciteitsvoorziening op beide eilanden.

Ontwricht

De rechters hebben in hun vonnis overwogen dat ConocoPhillips een gerechtvaardigd belang heeft om haar claim op PdVSA zoveel mogelijk veilig te stellen, maar ,,dat een commercieel geschil tussen deze twee bedrijven niet rechtvaardigt dat een samenleving als geheel ontwricht dreigt te raken als gevolg van een tekort aan brandstof en elektriciteit''.

Het conflict tussen beide bedrijven speelt al langer, maar onlangs besloot het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel dat ConocoPhillips zo'n 2 miljard dollar tegoed krijgt. Dat bedrag is ter compensatie van een gedwongen nationalisatie van twee olieprojecten van het bedrijf in Venezuela.