Nieuws/Binnenland
2059867805
Binnenland

Van Dissel: ’Weinig hoop op carnaval’

Den Haag - Er moet ’kritisch gekeken’ worden naar carnaval. Of het feest kan doorgaan, en in welke vorm, is zeer de vraag, zei RIVM-baas Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

„Wat je niet wilt, is grote groepen die zich redelijk intiem gaan mengen”, zei Van Dissel op een vraag van Henk Krol. „We zullen heel erg moeten nadenken of het wel verstandig is.”

Van Dissel wees erop dat het virus in maart onder meer het land binnenkwam in mensen die terugkeerden van wintersport in Italië en Oostenrijk. Carnaval werd vervolgens de springplank voor het virus om zich verder te verspreiden.

Van Dissel zei ’geen kristallen bol’ te hebben. Misschien is er tegen die tijd een vaccin beschikbaar, zo opperde hij, maar erg waarschijnlijk is dat niet.

Van Dissel deed zijn uitspraak tijdens een technische briefing over de stand van zaken van het aantal coronabesmettingen. Daarin zette hij nog eens op een rij waarom ingrijpen nodig is. Zo’n beetje elke week verdubbelt het aantal besmettingen. Dat rechtvaardigt de maatregelen, zei hij.

„We hopen dat dit pakket afdoende is. Ik denk wel dat we ons realiseren dat gedrag een belangrijke component ervan is.”

Zeeland rustig

Tijdens zijn presentatie vertelde de RIVM-directeur Zeeland de enige regio is met nog maar weinig besmettingen. Momenteel zijn bijna 150.000 mensen in Nederland besmettelijk. Tijdens de top van de eerste golf waren dat 270.000 mensen.

Veel Kamerleden vroegen zich hoe er valt te verklaren waarom het aantal verklaringen in Duitsland zo veel lager ligt dan in Nederland. Van Dissel moest dat antwoord schuldig blijven.

Olietanker

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maakte inzichtelijk hoe lang het duurt voordat beperkende maatregelen leidt tot minder ziekenhuisopnames: drie weken. Zelf al zou het aantal nieuwe besmettingen naar nul gaan, dan gaan de ziekenhuisopnames nog even door. „Corona is als een olietanker, die heel langzaam een andere kant op te sturen is. Daarom moet je kort op de bal zitten.” Dat de besmettingen in de regio Rotterdam ook weer onder ouderen oploopt, is volgens Kuipers dan ook een ’slecht teken’.