Nieuws/Buitenland
2060662693
Buitenland

Kaili geroyeerd door haar partij

Aangehouden vicevoorzitter Europees Parlement geschorst

Eva Kaili

Eva Kaili

BRUSSEL - De Griekse Europarlementariër Eva Kaili die vrijdag werd aangehouden in een corruptieschandaal is geschorst in haar functie als vicevoorzitter van het Europees Parlement. Dat heeft EP-voorzitster Roberta Metsola zaterdag laten weten.

Eva Kaili

Eva Kaili

Metsola heeft „alle bevoegdheden, verplichtingen en taken” van Kaili als vicevoorzitter opgeschort, zei een woordvoerder van de Parlementsvoorzitter.

De sociaaldemocrate Kaili werd opgepakt wegens een onderzoek naar pogingen van Qatar om invloed te kopen in het parlement. Griekse en Belgische media meldden dat er bij Kaila thuis voor zeker 600.000 euro aan cash in plastic zakken is gevonden. Haar partij heeft haar meteen geroyeerd.

„Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement” kregen „substantiële geldbedragen” en „grote geschenken”, aldus het Openbaar Ministerie. De opzet was om zo „de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden.” Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener was en houdt het op „een Golfstaat”, maar weekblad Knack en dagblad Le Soir melden dat op gezag van ingewijden.

Beide Belgische media berichtten dat justitie Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement in het vizier had. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

Maar ook de Griekse vicevoorzitter Kaili is dus ingerekend. Ze nam het vorige maand nog uitgebreid op voor Qatar en prees het land, dat onder vuur ligt wegens de vele buitenlandse bouwvakkers die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions, als een voorloper op het vlak van werknemersrechten. Haar partij, het Griekse Pasok, laat weten haar meteen uit de partij te hebben gezet.

Ook twee Belgische sociaaldemocraten worden door meerdere media genoemd. Het zou onder anderen gaan om Marc Tarabella. Diens kantoor is vrijdag verzegeld, meldt nieuwsplatform Politico.