Nieuws/Buitenland
2060677933
Buitenland

Pentagon gooit Turkije uit F-35-programma

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben laten weten dat NAVO-bondgenoot Turkije wordt geschrapt uit het F-35-project.

Die maatregel dreigde al enige tijd te worden genomen omdat Ankara zeer tegen de zin van de VS geavanceerde Russische luchtafweer heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen. De leveringen voor het S-400 raketsysteem zijn vorige week begonnen.

Het kopen van dat materieel botst in de visie van het Pentagon en andere bondgenoten volledig met de stationering van de nieuwste generatie Amerikaanse straaljagers in Turkije. Ook Nederland heeft gekozen voor deze gevechtsvliegtuigen met stealth-techniek als opvolger van de F-16. Het weghalen van Turkije uit de productieketen gaat naar schatting 500 tot 600 miljoen dollar (535 miljoen euro) kosten. Turkije mag bovendien de geplande 100 JSF’s voor de Turkse luchtmacht niet aanschaffen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu noemt de uitsluiting van zijn land ’niet eerlijk’. „Het strookt niet met de doelstelling van het bondgenootschap en er is geen legitieme reden voor aan te voeren”, aldus de minister in een officiële verklaring. Hij hoopt dat de Amerikanen terugkomen op hun besluit, die de strategische banden van het bondgenootschap volgens hem schaden.

„De F-35 kan niet co-existeren met een Russisch inlichtingenplatform dat zal worden gebruikt om alles te weten te komen over de mogelijkheden van het toestel”, lichtte het Witte Huis toe. De training van Turkse piloten wordt per direct gestopt.