Nieuws/Buitenland
206104
Buitenland

’Russische oppositieleider opgepakt bij zijn huis’

MOSKOU - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is maandag opgepakt. De politie arresteerde de politicus buiten zijn woning, zei de vrouw van Navalni op Twitter. Dat gebeurde vlak voor een aangekondigde demonstratie tegen corruptie.

De woordvoerster van Navalni meldde ondertussen dat de stroom in het kantoor van de oppositieleider is uitgeschakeld. Ook hebben agenten volgens een getuige enkele betogers opgepakt die een metrostation in de Russische hoofdstad verlieten.

Navalni had maandag tegen de zin van de autoriteiten laten weten de aangekondigde betoging te verplaatsen naar een andere locatie. De gemeente Moskou had de Sacharovprospekt buiten de centrumring aangewezen, maar Navalni wilde uitwijken naar de Tverskaja, een straat die net binnen het centrum ligt.

Navalni beloofde dat de demonstratie „zeer vreedzaam” zal zijn. De Tverskajastraat is maandag verkeersluw vanwege de Onafhankelijkheidsdag die wordt gevierd. Justitie in Moskou had laten weten dat de politie hard zou ingrijpen als de demonstratie wordt verplaatst. Tijdens landelijke protesten in maart pakte de politie ongeveer duizend demonstranten op.

De 41-jarige advocaat Navalni geldt als een sociaal activist en tegenstander van het regiem van president Poetin. Hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2018. Hij is door justitie echter beschuldigd van verduistering en kreeg een voorwaardelijke straf. De advocaat is in hoger beroep gegaan. Een veroordeelde mag in Rusland niet aan de presidentsverkiezingen deelnemen.