Nieuws
206160
Nieuws

Tablet wordt bijna een laptop

Review: Apple iPad Pro 10,5 inch

Apple onthulde pasgeleden twee nieuwe iPad Pro-modellen. Het 12,9 inch model is qua formaat gelijk gebleven, maar de 9,7 inch is vervangen door een 10,5 inch model. Wat kunnen we nog meer verwachten van deze nieuwe tablet?

Wat is het?

Hoewel de iPad Pro 10,5 inch qua scherm 20 procent groter is geworden ten opzichte van het 9,7 inch model, valt dit bijna niet op omdat de randen om de tablet verminderd zijn. Hierdoor is het apparaat maar een fractie groter. Het kleinere model ligt nog steeds prima in de hand. Het Retina scherm heeft diepe, warme kleuren, is 20 procent helderder en minder reflecterend dan zijn voorgangers.

Dankzij ProMotion wordt het beeld van de tablet 120 keer per seconde ververst. Hierdoor reageert het sneller op de Apple Pencil en tijdens surfen en gamen. Maar of hier ook gebruik van wordt gemaakt, hangt af van de app in kwestie. Wanneer je op een webpagina pauzeert, dan gaat de beeldverversing omlaag om accu te besparen. Deze gaat nog steeds 10 uur mee.

Verder heeft de iPad Pro 10,5 inch een 64-bit A10X Fusion chip, die met zijn zes kernen volgens Apple sneller is dan de meeste laptops. Dat hangt natuurlijk helemaal van de laptop in kwestie af. De tablet is aan de achterkant voorzien van een 12 megapixel camera die in 4K video’s kan opnemen. Voor selfies en videobellen zit aan de voorkant een 7 megapixel hd camera. Voor het opslaan van foto’s, video’s en bestanden heeft de tablet 64 GB tot 512 GB aan ruimte, afhankelijk van het model.

De iPad Pro 10,5 inch is te bestellen in zilver, zwart, goud en roségoud. Het model met alleen wifi kost vanaf €739 en voor een prijs vanaf €899 is er ook een iPad Pro waar een simkaart in kan.

Is het wat?

De 12,9 inch heb ik vanaf begin af aan te groot gevonden, dus ik was even bang toen de 9,7 inch plaats moest maken voor het 10,5 inch model. Maar die angst was ongegrond. De tablet is handig in gebruik, heeft veel kracht waardoor die snel op handelingen reageert. Dat merk je onder andere bij het surfen de grotere apps. Door het iets grotere formaat kun je een op normaal formaat toetsenbord werken wat plezierig is.

Zelf neem ik de iPad Pro graag mee naar afspraken of reizen als een laptop niet noodzakelijk is. Het is namelijk een goed alternatief. Apple lijkt ook steeds meer die kant op te gaan. Dit najaar voegt de nieuwe iOS 11 tal van nieuwe functionaliteiten toe. De nieuwe Bestanden-app maakt het mogelijk makkelijker bestanden op te slaan vanuit bijvoorbeeld je mail naar onder andere iCloud, Box en Google Drive. Heb je op één plek toegang tot al je bestanden. Iets wat volgens mij een geweldige toevoeging is straks.

Met de update krijg je onderaan beschikking over de Dock, bekend van de Macbook en iMac. Hier heb je snel toegang tot apps en bestanden van jouw keuze. Verder kun je straks teksten, foto’s en bestanden slepen tussen apps. Er wordt ook beter gebruik gemaakt van de Pencil. Je kunt straks snel aantekeningen maken, zonder in te loggen op de tablet.

Hoewel we op deze updates nog even moeten wacht, is het wel duidelijk dat deze nieuwe iPad Pro gemaakt is met iOS 11 in het achterhoofd.

Plus- en minpunten

+ De 10,5 inch heeft een prettig hanteerbaar formaat waardoor het prima in de tas past.

+ Het Retina scherm is mooi, maar met ProMotion ververst het beeld ook nog eens snel wat handig is tijdens het surfen en gamen.

+ Goede vervanger als je geen laptop mee wilt nemen op (zaken)reis.

- Apple Pencil (€109) en Smart Keyboard (€179) moeten los worden bijgekocht.

Conclusie

De nieuwe iPad Pro 10,5 inch is een krachtige, snelle tablet en samen met de Smart keyboard is het bijna alsof je een volwaardige laptop bij je hebt. Met de geplande updates van iOS 11 dit najaar wordt dat gevoel nog meer versterkt. Mocht je al een ‘oude’ iPad Pro hebben, dan is de noodzaak om over te stappen niet heel groot. Maar heb je een trage, gedateerde tablet en zoek je meer kracht, dan is deze iPad Pro zeker het overwegen waard.