Nieuws/Buitenland
206226
Buitenland

Russische betogers opgepakt

MOSKOU - De Russische oproerpolitie heeft betogers opgepakt in het centrum van Moskou. Agenten voerden volgens getuigen meer dan honderd mensen af.

Enkele duizenden demonstranten verzamelden zich maandag in de Russische hoofdstad. Ze scandeerden slogans als ,,Rusland zonder Poetin'' en ,,Rusland zal vrij zijn''. De drijvende kracht achter de betoging was oppositieleider Aleksej Navalni, die vlak voor de manifestatie werd opgepakt.

De politie arresteerde Navalni bij het verlaten van zijn huis, zei de vrouw van de politicus op Twitter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde volgens persbureau TASS dat Navalni is aangehouden omdat hij via internet had opgeroepen tot een ,,illegale manifestatie''.

De gemeente Moskou had de Sacharovprospekt buiten de centrumring aangewezen als plek voor de betoging. Oppositieleider Navalni wilde echter uitwijken naar de Tverskaja: een belangrijke verkeersader in de Russische hoofdstad.

Navalni stelde zondag de betoging te hebben verplaatst omdat hij zou zijn gehinderd door de autoriteiten. Die zouden bedrijven onder druk hebben gezet om geen apparatuur te leveren aan de oppositie. De autoriteiten waarschuwden daarop dat een protest op de Tverskaja illegaal zou zijn.

Russen gingen maandag ook in andere steden de straat op om te demonstreren tegen corruptie. De autoriteiten pakten tientallen betogers op bij een vergelijkbare demonstratie in Sint-Petersburg. Verder kwamen volgens de organisatoren ook zo'n 5000 mensen af op een betoging in Novosibirsk, de derde stad van het land.