Vuurwerkverbod blijft, politie zet ’fors meer’ agenten in tijdens jaarwisseling
Beeld ter illustratie.
Ⓒ Unsplash
DEN HAAG - De verkoop van vuurwerk blijft verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Toch zet de politie tijdens de komende jaarwisseling in het hele land „fors meer” agenten in om de orde te handhaven, laat de landelijke korpsleiding weten.
Beeld ter illustratie.
Ⓒ Unsplash
Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.
Aanleiding voor de extra inzet is volgens de politie zowel het vuurwerkverbod als het „maatschappelijke ongenoegen” in de samenleving. „Mensen zijn de coronabeperkingen beu en hebben een uitlaatklep nodig. De evenementen die normaal voor vertier en afleiding zorgen, zoals de aftelmomenten en de vreugdevuren, kunnen niet doorgaan en de horeca is dicht.” Toch zijn de beperkingen belangrijk, benadrukt de politie. „We doen het met elkaar zodat de zorg niet overbelast raakt.”
Tijdens een gewone jaarwisseling zijn volgens de politie duizenden agenten op de been. „Het is een hoogrisico-evenement met van oudsher forse inzet, maar de vorm verschilt per regio. In Den Haag is het een ander verhaal dan in Limburg, daar is niet één mal op te leggen.”
Regionale inzet
De hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam zei tegen AT5 dat in zijn gebied twee keer zo veel agenten worden ingezet als vorig jaar. In Rotterdam gaan evenveel agenten de straat op als voorgaande jaren. De horeca is gesloten, dus er is geen uitgaanspubliek, aldus een woordvoerster. Verwacht wordt dat de drukte zich verschuift naar de wijken, waar de gemeente onder meer jongerenwerkers inzet.
Ook in Utrecht zijn evenveel agenten op straat als normaal tijdens de jaarwisseling, maar de inzet is dit jaar wel anders. Er worden extra maatregelen getroffen om vernielingen en autobranden aan te pakken. "De inzet is dit jaar gerichter, meer maatwerk", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Daarom zijn we nu al bezig om meldingen van vuurwerkoverlast na te gaan, zodat we weten waar de hotspots zijn en daar met de jaarwisseling gericht op kunnen inzetten."
Verbod
Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk was naar de rechter gestapt om het verbod aan te vechten, maar de rechter gaat daar niet in mee. Veel handelaren hadden al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. „De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen”, staat in het vonnis.
De vuurwerkbranche had vooral moeite met het late tijdstip waarop het verbod was afgekondigd. „De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam. Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe”, zei de advocaat van de dealers eerder al.
Ontlasten zorg
Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.
De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorige maand al dat het afsteekverbod van vuurwerk in Rotterdam tijdens de jaarwisseling gehandhaafd kan blijven.
Het schijnt dat er veel Nederlanders zijn die vuurwerk kopen in België, ondanks het vuurwerkverbod in eigen land. Jeroen Holtrop sprak drie weken geleden een verkoper en een koper.
Lunch Update
Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.