Nieuws/Buitenland
2062839
Buitenland

Eurosceptische ’schuldencoalitie’ Italië bijna rond

Luigi Di Maio (l) en Matteo Salvini.

Luigi Di Maio (l) en Matteo Salvini.

ROME - Bijna drie maanden na de Italiaanse parlementsverkiezingen krijgt Italië maandag waarschijnlijk te horen wie er premier wordt van een nieuw coalitiekabinet. De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega Nord, Luigi di Maio en Matteo Salvini, gaan (om 17.30 en om 18.00 uur) langs president Sergio Mattarella. Ze vertellen hem volgens Italiaanse media wie de leider wordt van hun eurosceptische regeringscoalitie.

Luigi Di Maio (l) en Matteo Salvini.

Luigi Di Maio (l) en Matteo Salvini.

De coalitie wordt wegens haar plannen met geld te gaan smijten en ook de belastingen te verlagen, door critici ook al 'de schuldencoalitie' genoemd. De twee partijen willen geen bezuinigingen meer, ondanks dat Italië al een torenhoge staatsschuld heeft.

De twee ook intern verdeelde partijen zijn het na moeizame onderhandelingen eens geworden over een regeringsprogramma van 58 pagina's. De uitvoering ervan zou meer dan 100 miljard euro kosten. Ze zijn het er uiteindelijk ook over eens geworden dat een onafhankelijke figuur van buiten de eigen gelederen premier wordt en dus niet Di Maio of Salvini zelf. Italiaanse media noemen de 54-jarige professor en jurist Giuseppe Conte.