Nieuws/Binnenland
2063489368
Binnenland

Van stokstaartje tot chinchilla: deze huisdieren mag je niet meer hebben in 2024

Stokstaartjes

Stokstaartjes

DEN HAAG - Het is vanaf 2024 niet meer toegestaan om bijvoorbeeld een serval of egel als huisdier te nemen, schrijft minister Henk Staghouwer (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. In dat jaar wordt een lijst van kracht met daarop dertig toegestane soorten die men als huisdier mag houden. Dieren die dan niet op de lijst staan, zijn niet toegestaan om te houden.

Stokstaartjes

Stokstaartjes

Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils, maar enkele nu gangbare huisdieren ontbreken. Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel. Ook honden, katten, cavia's, fretten en konijnen hebben de lijst gehaald.

Soorten die niet meer mogen, hebben vaak speciale verzorging of verblijven nodig. Zo kunnen bepaalde hamsters overgaan tot het opeten van hun jongen als zij niet de ruimte hebben om nesten en gangen te graven. Andere dieren, zoals het stokstaartje, zijn gewend aan een ander klimaat en gedijen slecht in Nederland. Weer andere soorten kunnen mensen aanvallen. De serval, een middelgrote kat met scherpe klauwen en snijtanden, is daar een van.

Onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld welke dieren geschikt zijn om te houden. Van de ruim driehonderd onderzochte soorten zijn dertig geschikt geacht.

Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag dat houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken.

Voor dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering. Staghouwer schrijft dat er geen nieuwe uitzonderingen bijkomen.

Heeft u een van deze dieren als huisdier? Wij komen graag met u in contact! Mail naar onze verslaggever s.story@telegraaf.nl en vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden!