Nieuws/Buitenland
2063727
Buitenland

Franse medici onderzoeken kaak van de Führer

Het is opnieuw bevestigd: Adolf Hitler is dood

Hitler pleegde samen met zijn minnares Eva Braun zelfmoord.

Hitler pleegde samen met zijn minnares Eva Braun zelfmoord.

MOSKOU - Het is al meermalen bevestigd, maar dankzij Franse medische wetenschappers is het nu honderd procent zeker: Adolf Hitler pleegde in 1945 zelfmoord. De Fransen onderzochten de kaak van de Führer die al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in het bezit is van Rusland, en stelden vast dat die authentiek is.

Hitler pleegde samen met zijn minnares Eva Braun zelfmoord.

Hitler pleegde samen met zijn minnares Eva Braun zelfmoord.

„Het zijn echt zijn tanden. Daar is geen twijfel over mogelijk”, aldus patholoog-anatoom Philippe Charlier. „De tanden komen overeen met de beschrijvingen van Hitlers tandarts en vertonen geen sporen van vleesconsumptie. Dat komt overeen met het feit dat Hitler een vegetariër was.”

Geruchten

Hitler pleegde zelfmoord voordat Duitsland zich überhaupt had overgegeven. Samen met zijn levenspartner Eva Braun beroofde hij zichzelf van het leven op 30 april 1945. Zijn stoffelijk overschot en dat van zijn minnares werden vervolgens verbrand in de tuin bij de Führerbunker in Berlijn. Dat gebeurde inderhaast, met tot gevolg dat de lichamen slechts deels in vlammen opgingen.

De onduidelijkheid over het lot van Hitler - en de geruchten die hierdoor konden ontstaan - is voor een belangrijk deel aan de Sovjet-Unie te danken, zo werd al eerder vastgesteld door geschiedkundigen. Stalin gaf meteen na de vondst van Hitlers halfverbrande lijk de opdracht, om het in het geheim weg te halen van de vindplaats. De Sovjets informeerden de andere Geallieerden hier niet over.

Onderzeeboot

Hitlers stoffelijk overschot is samen met de resten van enkele andere nazi-leiders stiekem begraven op een legerbasis in het toenmalige Oost-Duitse Magdeburg. In 1970 is het lijk weer opgegraven en gecremeerd, om te voorkomen dat het graf ooit een bedevaartplek zou worden. De as is gedumpt in de rivier de Biederitz.

Alleen de kaak bleef bewaard in een Moskouse kluis en in de jaren ’90 maakten de Russen bekend dat die in hun bezit was. Onlangs gaf de Russische geheime dienst FSB de Franse medici toestemming voor een onderzoek. Die zijn blij met de nieuwe bevestiging: „We kunnen nu een punt zetten achter alle samenzweringstheorieën over Hitler. Hij vluchtte niet naar Argentinië in een onderzeeboot en hij heeft zich niet verstopt op de Zuidpool of op de donkere zijde van de maan.”