Nieuws
206383
Nieuws

Deel jouw hartslag voor een goed doel

Bedrijven Happitech, Arrythmia Alliance en Bug Labs kondigen de lancering van de Heart For Heart-initiatief aan. Heart for Heart nodigt mensen uit om deel te nemen aan ’s werelds grootste en eerste gecrowdsourcede hartgezondheidsinitiatief.

Deelnemers dragen bij door hun hartritme te meten en te delen met de gratis Heart for Heart-app voor de iPhone. Hierdoor kunnen wetenschappers beter en sneller onderzoek doen met als doel boezemfibrillatie in een eerder stadium vast te stellen.

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, waarbij de hartslag onregelmatig en meestal te hoog is. In Nederland zijn naar schatting 300.000 mensen met deze aandoening. De aandoening kan soms zelfs tot een levensbedreigende situatie zoals een beroerte of hartfalen leiden. Het vaststellen van de ritmestoornis is soms moeilijk, omdat de aandoening in het begin van de ziekte vaak slechts kortdurend aanwezig is. Deelnemers aan Heart For Heart bepalen zelf welke gegevens zij via de app delen. De data wordt vervolgens samengevoegd, anoniem gemaakt en gedeeld met de onderzoekers.

“Je kunt het vergelijken met het doneren van geld aan een goed doel. Alleen doneer je bij Heart for Heart 90 seconden van je hartritme. Wetenschappers proberen met de smartphone techniek onderscheid maken tussen boezemfibrillatie en een regelmatig hartritme. De data die Heart For Heart genereert versneld de ontwikkeling in de techniek die wordt gebruikt om nauwkeurig en snel onderzoek naar een ritmestoornis mogelijk te maken. Door te doneren draag je bij aan belangrijk onderzoek naar boezemfibrilleren,” vertelt Yosef Safi Harb, oprichter van Happitech, over het bijzondere initiatief.

“Het Heart For Heart-initiatief versnelt de ontwikkeling van betrouwbare hartritme-analyses met behulp van een smartphone. Het zou een grote stap voorwaards zijn als patiënten op elk uur van de dag, waar dan ook ter wereld en zonder extra hardware nodig te hebben, zelf hun hartritmestoornis kunnen diagnosticeren en kunnen overleggen aan hun arts. Als deze techniek succesvol blijkt, verandert dit de manier waarop wij als cardiologen werken,” aldus cardioloog Robert Riezebos.

De Heart For Heart-app is gratis te downloaden via Apple’s App Store.