Nieuws/Buitenland
2064446267
Buitenland

Alleen wonder kan zittende president in Witte Huis houden

Vrije val Trump in Pennsylania, Georgia - Biden bijna op winst

PHOENIX - UPDATE 07.00 uur - Joe Biden staat op het punt de presidentsverkiezingen definitief binnen te slepen. De Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten lijkt zijn achterstand ten opzichte van president Donald Trump in de staat Georgia (16 kiesmannen) om te buigen in een voorsprong. Dat meldt nieuwszender CNN. De afgelopen uren slinkt Trumps voorsprong in die zuidoostelijke staat zienderogen.

Qua afgerond percentage van de stemmen in Georgia staan Biden en Trump nu gelijk op 49,4 procent. De voorsprong van Trump is daarmee teruggebracht tot slechts 1709 stemmen.

Biden staat volgens Fox News op 264 kiesmannen, volgens The New York Times op 253. Trump heeft er nu 214. Tekst loopt door onder de graphic.

Ook Nevada (6) lijkt naar de Democraten te gaan. In Arizona (11) staat Biden nog altijd op voorsprong, maar loopt Trump fors in. Die staat kan de zittende president echter niet redden. Intussen is de juridische strijd ook losgebarsten.

Amerikaanse media verwachten snel meer duidelijkheid te kunnen geven over de laatste uitkomsten. Het kan goed zijn dat de 77-jarige Biden vrijdag de benodigde 270 kiesmannen aantikt. Het is al wel duidelijk dat Trump de uitslagen bij een rechter en mogelijk tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat aanvechten.

Biden riep donderdagavond in een korte toespraak op om geduld te houden. Hij herhaalde dat eerst alle stemmen geteld moeten worden. Trump ging in een speech in de tegenaanval en beschuldigde de Democraten opnieuw van fraude.

De Amerikaanse president kan zich weinig meer veroorloven in de verkiezingsstrijd. Eigenlijk moet hij alle resterende staten binnen weten te slepen, wil hij weer in het Witte Huis belanden. Alleen Nevada (6 kiesmannen) is van minder belang, al kan hij die staat ook goed gebruiken, maar Biden staat er op voorsprong. De uitslag van Nevada komt waarschijnlijk pas komend weekend binnen.

Als Biden alsnog een behoorlijke totale verkiezingswinst weet te behalen, door zeker boven de driehonderd kiesmannen uit te komen, is het mogelijk dat het Trump-team kan procederen wat het wil, maar dat het zinloos is.

Voorsprong slinkt ook in Pennsylania

In Pennsylvania (20 kiesmannen) heeft Trump nog een voorsprong van 22.576 stemmen, nadat de helft van zijn voorsprong in enkele uren was verdampt. Trump heeft in Pennsylvania voorlopig 49,5 procent van de stemmen en zijn Democratische uitdager 49,2 procent.

Veel cijfers, maar wat betekent het? Volgens rekenmeesters van The New York Times gaat Biden de staat met maar liefst 20 kiesmannen in de wacht slepen. Dat komt omdat de stemmen die het laatste werden doorgegeven, vooral – overwegend door Democraten – per post zijn verstuurd.

Waar de ’laatste stemmen’ in Arizona vooral pro-Trump zijn, zijn ze in Pennsylvania juist pro-Biden. Wie het percentage van Biden-stemmen onder de post-stemmen doorrekent met de nog te tellen stemmen, komt tot de conclusie dat ’blauw’ wint, publiceerden de datajournalisten op woensdag al.

270 kiesmannen

Woensdagavond bleek dat Biden zijn voorsprong op Trump in Nevada vergroot, van ongeveer 8000 naar 12.000 stemmen. Het verschil is nu ongeveer een procentpunt. Als Biden daar wint en als wordt bevestigd dat hij in Arizona heeft gewonnen, heeft hij de benodigde 270 kiesmannen op zak. Hij kan dan worden uitgeroepen tot de 46e president van de VS. Democrate Hillary Clinton won vier jaar geleden van Trump in Nevada, met een voorsprong van 2,4 procentpunt.

Een kandidaat kan ongeacht het verschil wel een hertelling van de stemmen aanvragen in Nevada. Het campagneteam van president Trump kondigde eerder op de dag aan een rechtszaak aan te spannen vanwege vermeende verkiezingsfraude in Nevada. 10.000 mensen in de staat zouden hun stem hebben uitgebracht terwijl dat niet zou mogen. Bewijs werd nog niet geleverd, maar volgens het team van Trump zou er door dode mensen zijn ’gestemd’.

Arizona toch nog spannend

Trump staat volgens de laatste informatie van persbureau Reuters in Arizona op 48,5 procent van de stemmen en Biden op 50,1 procent. Een paar uur geleden was dat nog respectievelijk 47,9 procent en 50,7 procent. Trump loopt dus in. 86 procent van de stemmen is inmiddels in Arizona geteld.

Onder meer de Amerikaanse nieuwszender Fox News voorspelde al heel vroeg dat Biden de verkiezingen in Arizona had gewonnen. Andere media zoals CNN durven daar nog niet aan.

Volgens The New York Times had Fox de winst in Arizona nooit aan Biden mogen geven. Het was al langer bekend dat de stemmen die als laatste werden geteld, veelal in Trumps voordeel zouden uitvallen.

Voorsprong Trump in Georgia wordt krapper

De voorsprong van president Donald Trump op zijn uitdager Joe Biden wordt kleiner in de Amerikaanse staat Georgia (16 kiesmannen). CNN meldt dat Biden daar 9000 stemmen achterloopt op Trump. Trump heeft er nog maar een voorsprong van 0,2 procent.

Als Biden ongeveer 60 procent van de overgebleven stemmen krijgt, gaat hij Trump voorbij en wint hij de zestien kiesmannen van Georgia. Daarmee is hij vrijwel zeker van het presidentschap. De niet-getelde stemmen komen vooral uit delen van de staat waar de Democraten veel aanhangers hebben, zoals de hoofdstad Atlanta.

Behalve de nog niet-getelde stemmen, zijn er misschien ook nog stemmen van militairen uit Georgia onderweg vanuit het buitenland. Als die zijn verstuurd op verkiezingsdag, afgelopen dinsdag, en voor vrijdag aankomen, zijn de stemmen geldig en moeten ze nog geteld worden. Hoeveel van die stemmen onderweg zijn, is niet bekend. Volgens de autoriteiten in Georgia hebben bijna 9000 militairen een stembiljet aangevraagd. Ook die kunnen voor Biden belangrijk zijn. Volgens de legernieuwssite Military Times hebben jonge militairen een voorkeur voor Biden, terwijl veteranen vooral Trump steunen.

Inhaalrace

Volgens The New York Times verdedigde Trump eerder op de ochtend in Georgia nog een voorsprong van 24.000 stemmen en verschillende media meldden dat de Republikein rond middernacht nog 100.000 kiezers meer had.

Volgens verschillende Amerikaanse media heeft Biden zijn inhaalslag te danken aan stemmen uit Atlanta en omstreken, waar veel Democraten wonen. Er worden echter ook nog stemmen verwacht uit buitengebieden, waar naar verwachting veel op Trump is gestemd.

Een opmerkelijke verschuiving in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Trump verliest terrein bij blanke Amerikanen, maar wordt beloond door latino’s en zwarte stemmers. Dat en meer in een nieuwe podcast ’Trump vs. Biden – de strijd’:

De eis van het campagneteam van president Donald Trump om in de staat Georgia poststemmen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen apart te leggen, is afgewezen. Een rechter zei dat er geen bewijs is dat late stemmen op een stapel met andere stembiljetten terecht zijn gekomen. Ook voor de bewering dat er biljetten worden meegeteld die na 19.00 uur op verkiezingsdag waren binnengekomen, is geen bewijs, aldus de rechter.

De rechtszaak ging over ongeveer vijftig stembiljetten die volgens de Republikeinen „niet goed waren verwerkt”. Zij hadden geëist dat alle laat binnengekomen stembiljetten niet meer zouden worden meegeteld.

Aanhangers van Trump demonstreerden woensdagavond lokale tijd in Arizona, onder meer voor het verkiezingsbureau van het district Maricopa County in Phoenix. De demonstranten waren boos vanwege een ongefundeerd verhaal dat stemmen voor de president met opzet niet geteld zouden worden.

Rellen

Het tellen van stemmen is een heet hangijzer geworden. In meerdere staten waren er relletjes en onrust bij stembureaus. Terwijl binnen koortsachtig werd geteld en Fox News de stemmentellers filmde en als ’echte patriotten’ bestempelde die hun ’democratische plicht’ doen – een directe aanval op de plannen van Trump – werd op diverse plaatsen buiten gedemonstreerd.

Trump-aanhangers buiten bij het stembureau van het district Maricopa County.

Trump-aanhangers buiten bij het stembureau van het district Maricopa County.

Op sommige plekken werd daarbij geroepen om ’elke stem te tellen’, elders werd juist geroepen om het telproces direct stil te leggen. Ook de president zelf geeft in verschillende staten verschillende boodschappen af, zeggen professoren met een juridische achtergrond.