Nieuws/Buitenland
2064774367
Buitenland

’Onverantwoordelijke’ senator VS onder vuur na coronabesmetting

Militaire veldhospitalen naar New York en Seattle

Een verkeerstekst in de straten van New York.

Een verkeerstekst in de straten van New York.

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger treft voorbereidingen om militaire veldhospitalen op te zetten bij New York en Seattle. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper, die de inzet van die mobiele behandelcentra ziet als een tijdelijke oplossing.

Een verkeerstekst in de straten van New York.

Een verkeerstekst in de straten van New York.

Esper zegt dat door de inzet van veldhospitalen tijd kan worden gewonnen. Dat geeft het geniekorps van het leger de gelegenheid hotels, gymzalen en studentenhuisvesting geschikt te maken voor de opvang van patiënten.

Veldhospitalen bestaan grotendeels uit tenten en zijn niet bijzonder geschikt voor patiënten met zeer besmettelijke ziekten. Door er mensen met andere ziekten te behandelen, kunnen ziekenhuizen toch worden ontlast.

De Verenigde Staten behoren tot de landen in de wereld die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Er zijn meer dan 40.000 besmettingen gemeld. Het Pentagon maakte eerder ook al bekend dat hospitaalschepen naar steden als Los Angeles en New York worden gestuurd.

Inmiddels is volgens Esper bij ook bij 133 medewerkers van de strijdkrachten vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. De minister zegt zelf nog niet getest te zijn, maar hij laat wel regelmatig zijn temperatuur controleren.

’Onverantwoordelijke’ senator VS onder vuur na coronabesmetting

Een Amerikaanse senator die is besmet met het coronavirus, ligt onder vuur omdat hij collega’s zou hebben blootgesteld aan Covid-19. De Republikein Rand Paul zou zondagochtend nog naar de sportschool van de Senaat zijn gegaan. Hij kreeg later op de dag de uitslag van zijn coronatest, die tot zijn verbazing positief bleek te zijn.

Paul is voor zover bekend de eerste senator die het virus heeft opgelopen. Zijn partijgenoten Mitt Romney en Mike Lee zijn inmiddels uit voorzorg in quarantaine gegaan omdat ze tijd met hem hebben doorgebracht. Dat heeft ook politieke gevolgen, omdat senatoren fysiek aanwezig moeten zijn in het Congres om te kunnen stemmen.

Republikeins senator van Kentucky Rand Paul afgelopen week in Washington.

Republikeins senator van Kentucky Rand Paul afgelopen week in Washington.

Sommige senatoren klagen dat Paul voorzichtiger had moeten zijn. Democrate Kyrsten Sinema noemde het „compleet onverantwoordelijk” dat hij zich zondag op Capitol Hill vertoonde voordat hij zijn testuitslag had.

De senator heeft inmiddels in een verklaring gereageerd op de kritiek van boze collega’s. Paul zegt dat hij niet kon vermoeden dat hij het virus had, omdat hij geen symptomen vertoonde. Hij liet zich naar eigen zeggen alleen uit voorzorg testen omdat hij veel reisde en een beschadigde long heeft. De politicus benadrukt ook dat een test volgens de officiële richtlijnen helemaal niet nodig was geweest in zijn geval.