Nieuws/Binnenland
2065427
Binnenland

Stroom rond Haarlemmermeer is op

Datacenters vreten alle elektriciteit rond Schiphol en Haarlemmermeer op.

Datacenters vreten alle elektriciteit rond Schiphol en Haarlemmermeer op.

Amsterdam - Het stroomnetwerk in de regio Haarlemmermeer en Schiphol kan de vraag niet meer aan.

Datacenters vreten alle elektriciteit rond Schiphol en Haarlemmermeer op.

Datacenters vreten alle elektriciteit rond Schiphol en Haarlemmermeer op.

Woordvoerder Peter Hofland van netbeheerder Liander benadrukt dat de grote stroomstoring van Schiphol, eind vorige maand, los staat van de huidige capaciteitsproblemen.

„De stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost ontstond doordat twee hoogspanningsverbindingen uitvielen. Dat heeft doorgewerkt in het hele elektriciteitsnetwerk. Je kunt het vergelijken met een rustige vijver waarin een steen wordt gegooid. Dan komen er golfjes die zich steeds verder verspreiden en dat kan consequenties elders hebben. De betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is uitzonderlijk hoog. We hebben hier een leveringszekerheid van 99,995 procent. Bedrijven die toch 100% afhankelijk zijn van elektriciteit hebben over het algemeen een noodstroomvoorziening. Maar dat is de verantwoordelijkheid van die ondernemingen.”

In de regio Amsterdam groeit de economie momenteel hard. Veel bedrijven willen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Daardoor kan Liander op enkele plekken, zoals rond de luchthaven grote bedrijven zoals datacenters en tuinders niet meer aansluiten. „Datacenters verbruiken veel elektriciteit. Je praat per datacenter over het stroomverbruik van een stad van 75.000 inwoners, ter grootte van Zaandam dus. Daarvoor moet het elektriciteitsnet de komende jaren flink worden uitgebreid.”

Struikelblok

„Grootste struikelblok is dat de bouw van een nieuw datacenter ongeveer een jaar kost, terwijl de bouw van een elektriciteitsstation door vergunningen en procedures vijf tot zeven jaar kan duren. Daar wringt de schoen. We adviseren ondernemingen die bouwplannen hebben zo snel mogelijk contact met ons op te nemen over de mogelijkheden. Daarnaast kunnen we die bedrijven vertellen waar we wel ruimte op het elektriciteitsnet hebben, zodat ze kunnen overwegen om zich elders te vestigen”, aldus de woordvoerder.