Nieuws/Binnenland
206548143
Binnenland

Weer meer operatiekamers in gebruik

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, ic-bezetting daalt

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij licht toegenomen. Op de intensive cares blijft de bezetting met Covidpatiënten dalen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen in de ziekenhuizen nog 1163 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 meer dan maandag. Het zijn er echter nog altijd fors minder dan een maand geleden toen er rond de 2000 mensen met het coronavirus onder de leden lagen.

Op de ic’s liggen nog 252 coronapatiënten, 10 minder dan een dag eerder. Dat is het laagste aantal sinds begin november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 32 tot 911.

Afgelopen etmaal werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht, het hoogste aantal in weken.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er 54.225 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets lager dan de circa 65.000 van maandag en zondag, maar het cijfer is vertekend doordat de computersystemen het hoge aantal positieve tests niet meer kunnen bijhouden. Tienduizenden mensen zijn wel positief getest maar staan nog niet geregistreerd.

Weekcijfers

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. In de afgelopen zeven dagen zijn 366.120 positieve tests geregistreerd, het hoogste weektotaal ooit. Dat is ruim 50 procent hoger dan een week eerder.

Het werkelijke aantal is hoger, want de achterstand is opgelopen tot zo'n 60.000 gevallen. Dit zijn besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar die nog niet zijn geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat er in werkelijkheid waarschijnlijk ongeveer 420.000 positieve tests waren.

Het LCPS voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen deze maand weer zou toenemen. Dat hangt samen met de razendsnelle verspreiding van de omicronvariant van het coronavirus. Hoewel deze variant minder ziekmakend is, kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen.

Daarbij komen er ook meer mensen in het ziekenhuis terecht die om een andere reden dan Covid worden opgenomen, maar wel positief testen op het virus. Ook deze mensen tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt, omdat ze eveneens geïsoleerd verpleegd moeten worden.

Weer meer operatiekamers in gebruik

Er zijn weer meer operatiekamers in gebruik genomen. Was er vorige week nog 24 procent minder aan operatiekamers open dan normaal, afgelopen maandag was het 19 procent minder. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat niet zelf alle zorg kan bieden die binnen zes weken moet worden verleend. Vorige week waren dat er zestien, nu nog dertien.

En inmiddels zeggen nog vijf ziekenhuizen geen planbare zorg (zoals knie- en heupoperaties) te bieden, tegen negen vorige week. Zeven zeggen alle planbare zorg weer te verlenen, tegen vier een week eerder.

„Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast”, waarschuwt de NZa.