2065872
Binnenland

Lange wachtrijen op Schiphol door storing paspoort-poortjes

SCHIPHOL - Een storing aan de poortjes bij de automatische paspoortcontrole op Schiphol heeft nogal wat reizigers oponthoud bezorgd. De storing zorgde voor lange wachtrijen. De marechaussee deed veel moeite om iedereen toch zo snel mogelijk langs de douane te krijgen.

De storing duurde dinsdagochtend circa twee uur, zei een woordvoerder van de luchthaven. Over de oorzaak van de storing kon hij nog niets zeggen.

Het ging om een technische storing aan de e-gates waar reizigers zelf hun paspoort kunnen scannen.

Een woordvoerster van Schiphol laat weten dat de problemen met de paspoort-poortjes niets te maken hebben met de grote stroomstoring op Schiphol eind vorige maand. Een storing in het inchecksysteem leidde tot annuleringen, veel vertraging en lange rijen. Schiphol riep mensen op in die drukke vakantieperiode niet naar het vliegveld te komen, wat leidde tot files en een gebrek aan treinen. Mensen stapten al op de snelweg uit met koffers.

Het onderzoek naar de oorzaak van die grote stroomstoring loopt inmiddels. Het externe onderzoek wordt uitgevoerd door TNO, en zal naar verwachting begin augustus zijn afgerond. Wel zal er een tussentijdse rapportage worden gegeven met een eerste analyse. Die zou begin juni gereed moeten zijn.

Schiphol doet ook zelf research naar de problemen. ,,Maar dat loopt gelijk met het externe onderzoek van TNO”, laat de woordvoerster weten. ,,We kunnen daar nu nog niets over melden.”