Nieuws/Buitenland
206662649
Buitenland

Verdachte deelde foto’s van wapens kort voor schietpartij in basisschool Texas

Uvalde - De verdachte van het bloedbad in de Robb Elementary School in Uvalde (Texas), waarbij zeker negentien kinderen en twee leraren zijn doodgeschoten, is geïdentificeerd als Salvador Ramos. Over het motief voor de moorden is nog niets bekend. De achttienjarige kwam zelf om het leven, vermoedelijk door politiekogels. Dit weten we al over hem.

Ramos zou eerst zijn grootmoeder hebben neergeschoten, waarna hij met zijn pick-uptruck wegreed en crashte nabij de basisschool. Gewapend en met een kogelwerend vest aan, stapte hij op de school af. Hij kon aan de ingang niet meer gestopt worden door de agent van de school, en schoot in meerdere klaslokalen leerlingen dood. Tot hij uiteindelijk werd uitgeschakeld door de politie.

Artikel gaat verder onder de video.

De tiener had het adres van zijn grootmoeder als officiële woonplaats op zijn rijbewijs. Hij zou in Uvalde gewoond hebben en naar school geweest zijn. Hij werkte vijf dagen per week overdag in het lokale Wendy’s-fastfoodrestaurant, waar hij volgens een collega niet echt sociaal contact had, en hij vooral stil was.

Tekst gaat door onder de foto

Een voormalig klasgenoot van Ramos vertelt aan Amerikaanse media dat de achttienjarige hem kort voor de schietpartij foto’s zond van een geweer en munitie. Sinds hij afgestudeerd was, sprak hij niet meer zoveel met Ramos, maar stuurde die hem wel nog af en toe berichtjes om te vragen samen op de Xbox te spelen. „En vier dagen geleden stuurde hij me een foto van de AR (een geweer, red.) die hij gebruikte en een rugzak vol met 5.56 patronen, waarschijnlijk zo’n zeven magazijnen. Ik zei iets als ’bro, waarom heb je dit?’ en hij: ’maak je er geen zorgen over’.”

Daarna sms’te Ramos nog: „Ik zie er nu heel anders uit. Je zou me niet herkennen.” Volgens de vriend werd Ramos geplaagd over zijn kleren en de financiële situatie van zijn familie, en werd hij steeds minder in de klas gezien tot hij nauwelijks nog naar school kwam.

Sociale media

Online circuleren schermafbeeldingen van een Instagram-profiel dat van Ramos zou zijn, waarop hij drie dagen geleden een foto van twee geweren en een selfie zou hebben gepost, en een andere gebruiker zou hebben gevraagd om beelden van de wapens te delen. Hij zei ook dat hij „op het punt stond” en „een geheimpje” wilde vertellen.

De vrouw aan wie hij dit stuurde was een zeer vage bekende die niet in Texas woonachtig was, schrijft de Daily Mail. In het gesprek, dat niet op echtheid kan worden gecontroleerd, lijkt het vooral alsof hij haar aandacht wil. Ze maakt duidelijk dat ze niet begrijpt wat hij van haar wil, en dat ze niet snapt waarom hij haar naam zet bij een foto van wapens, die hij eerder legaal op zijn achttiende zou hebben gekocht. Zijn Instagram stond vol met foto’s van deze wapens, aldus de lokale autoriteiten.

Shock

De vrouw reageerde in shock: ,,Hij is een vreemdeling die ik helemaal niet ken, toen hij besloot om mijn naam bij die foto te plaatsen”, schreef ze. ,,Het spijt me zo voor alle slachtoffers en hun familie. Ik heb er geen woorden voor. De enige reden waarom ik op hem antwoordde, was omdat ik bang voor hem was en ik hem probeerde te ontmoedigen om een dergelijke daad uit te voeren.” Hoe ze dit heeft proberen te doen, werd niet duidelijk uit de berichten die de Daily Mail online heeft gezet.

Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, meldt dat het het profiel heeft verwijderd en in contact staat met de politie. Meerdere klasgenoten hebben volgens CNN bevestigd dat het profiel aan Ramos toebehoorde.

Op TikTok had hij enkel een beeld van een videospelletje staan, en bij zijn profielfoto de beschrijving „kinderen zijn bang in het echte leven”.