Nieuws/Buitenland
2067289693
Buitenland

VS sturen vijfhonderd extra militairen naar Duitsland

Defensieminister Lloyd Austin

Defensieminister Lloyd Austin

BERLIJN - De Verenigde Staten sturen circa vijfhonderd extra militairen naar Duitsland om de band tussen de twee landen te versterken. Ze worden permanent gelegerd in Duitsland, maakte defensieminister Lloyd Austin bekend tijdens een bezoek aan Berlijn. Zijn Duitse ambtgenoot Annegret Kramp-Karrenbauer sprak van een „bemoedigend signaal.”

Defensieminister Lloyd Austin

Defensieminister Lloyd Austin

De massale terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland die ex-president Donald Trump had aangekondigd is van de baan, zei Austin. De VS hadden dat plan om 12.000 militairen weg te halen tot vreugde van Berlijn eerder al in de ijskast gezet. Trump vond dat Duitsland te weinig geld uitgeeft aan de strijdkrachten.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn Amerikaanse troepen gelegerd in Duitsland, maar sinds de val van de Berlijnse muur worden de aantallen afgebouwd. In 1990 waren het nog 200.000 mensen, van wie er nu nog zo’n 34.500 over zijn.

Minister Austin verzekerde dat Duitsland „de komende jaren een belangrijke economische en veiligheidspartner” van de VS blijft. Hij noemde de versterking van de relatie een „topprioriteit” van de regering van president Joe Biden.

Onder de Trump-regering vormde de Nord Stream-gaspijplijn van Rusland naar Duitsland een splijtzwam, waarbij de VS sancties invoerden tegen bedrijven die bij de aanleg betrokken zijn. „We hebben ons verzet uitgesproken tegen deze deal en de invloed die het Rusland zal geven”, aldus Austin. De VS zullen niet toestaan dat dit conflict de „geweldige relatie” met Berlijn beschadigt, zei hij. De regering van Biden gaf eerder aan de betreffende sanctiewet uit 2019 in stand te houden en te blijven naleven.

NAVO-topman eist terugtrekking

Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei NAVO-topman Jens Stoltenberg dinsdag, voorafgaand aan overleg dat de NAVO-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken woensdag houden.

De secretaris-generaal eist dat Moskou stopt met zijn "provocaties" en onmiddellijk de-escalerend optreedt. De G7-landen hadden maandag al een soortgelijke oproep gedaan.

De NAVO-baas deed zijn uitspraken op een persconferentie op het hoofdkwartier in Brussel met Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Die zei dat zijn land zoekt naar een diplomatieke oplossing. Hij riep ook op tot meer sancties tegen Rusland en vroeg om militaire hulp om de Russische "agressie" in te dammen.

Stoltenberg sprak van de grootste militaire opbouw sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 inlijfde. Volgens Oekraïne hebben zich 80.000 militairen verzameld op de Krim en bij de grens met het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten hun eigen republieken hebben uitgeroepen.

Oekraïne wil graag lid worden van de westerse militaire alliantie. Het is de NAVO die daarover beslist, zei Stoltenberg. Hij merkte op dat Rusland opnieuw een invloedssfeer probeert te creëren om te kunnen bepalen wat zijn buren doen.

Ondertussen zijn twee Amerikaanse marineschepen onderweg naar de Zwarte Zee, wat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov als provocatie betitelde. Het risico op incidenten is volgens hem groot. De bewindsman hekelde ook de Amerikaanse wapenleveranties aan Kiev. Ryabkov zei dat Moskou er alles aan blijft doen om inwoners van de Donbass-regio in Oost-Oekraïne te beschermen.