Nieuws/Binnenland
2067291
Binnenland

ASN Bank raadt tweede kind af om CO2-uitstoot

Amsterdam - De ASN-bank gaat door het stof na een opmerkelijk bericht op Twitter. De bank vroeg zich af of het wel verstandig is een tweede kind te nemen. De bank stelt dat baby’s maken het mooiste is dat er is. „Maar mag je als westers persoon met westerse klimaatvoetafdruk, een tweede kind?” Die vraag schiet menig twitteraar in het verkeerde keelgat.

Volgens ASN Bank scheelt elk kind dat niet geboren wordt al gauw „58,6 ton CO2-equivalent per jaar.” Probleem: we stoten teveel CO2 uit, en dat is niet goed, zo moet de bank gedacht hebben. Dus moeten we minder kinderen op de aarde zetten, want hoe minder mensen op aarde, hoe minder CO2 ze uitstoten. Klimaatprobleem opgelost. Handig toch?

Dan maar geen tweede? @dukkie6 laat zich niets aanpraten. „Heel erg de weg kwijt de moraliserende ASN Bank”, zo schrijft ze Twitter. „Laat die overstap naar ASN Bank maar zitten”, schrijft een ander.

„Hallo ASN-mensen. Hopelijk was het een stagiair die ff een tweet plaatste. Of zijn jullie hier echt op directieniveau mee bezig?”, vraagt een bezorgde spaarder zich af.

De tweet die de bank de wereld inslingerde, werd na de ontstane ophef vliegensvlug van het wereldwijde web verwijderd. De bank heeft inmiddels spijt betuigd. „We stelden de vraag om het te hebben over het mogelijke effect van keuzes op het klimaat. Uiteraard is keuzevrijheid op dit punt een recht. Deze formulering weerspiegelt niet onze mening, hiermee hebben we de plank misgeslagen”, reageert de bank.

„Waar bemoeit deze bank zich mee of mensen twee of meer kinderen willen”, vraagt de een zich af. Geenstijl gaat er nog even overheen en vereenvoudigt het voorstel van de bank. „Blanken mogen niet meer neuqen.” Het feit dat de bank juist westerse mensen oproept het bij slechts een kind te laten, roept veel vragen en reacties op. „Erg racistische tweet van ASN Bank.”

Toch zijn er ook mensen die het idee van ASN zo gek nog niet vinden. „Belangrijkste oorzaak van de milieuramp op de aarde is de overbevolking. Maar van deugmensen mag je vooral niet over het thema geboortebeperking praten. #wegkijkers. Hulde voor ASN Bank.