Nieuws/Binnenland
2067643565
Binnenland

Taalcoach moet taalgebruik overheid verhelderen

DEN HAAG - Taalcoaches moeten ervoor gaan zorgen dat de overheid begrijpelijker gaat schrijven. Dit jaar moeten de honderd meest verstuurde teksten al zijn verbeterd. Het kabinet trekt er 3 miljoen euro voor uit.

Om dit te bereiken komt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) met de Direct Duidelijk Brigade, die bestaat uit experts, taalcoaches en taalambassadeurs. Zij trekken het land in om teksten van ambtenaren te verbeteren.

„Wij doen al veel, maar het is nog niet genoeg. De Direct Duidelijk Brigade gaat medewerkers van overheidsorganisaties zoals gemeentes en provincies helpen bij het begrijpelijk maken van teksten. Wij willen ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan”, aldus Knops.

Het is niet de eerste poging van de overheid om minder omslachtig en bureaucratisch te communiceren. In 2008 begon de toenmalige staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken een campagne om de vijftig meest gebruikte overheidsformulieren begrijpelijker te maken.