Nieuws/Buitenland
2067687945
Buitenland

Bewoners Californische kust hebben geen drinkwater meer

Droogte in Californië.

Droogte in Californië.

MENDOCINO - Verschillende dorpen en stadjes aan de kust in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben geen drinkwater meer voor inwoners, meldt de lokale krant The Press Democrat. Dat is al sinds de jaren zeventig niet meer voorgekomen. De regionale overheid heeft een plan opgesteld om dagelijks bijna een half miljard liter drinkwater met vrachtwagens naar de kustregio te vervoeren vanuit een stad 100 kilometer verderop.

Droogte in Californië.

Droogte in Californië.

Het water moet nu naar de kustregio rond de stad Fort Bragg getransporteerd worden vanuit Ukiah. De transporten zullen bijna een miljoen dollar per maand gaan kosten. Een lokale bestuurder noemt de situatie tegenover de krant „een benarde situatie, die grenst aan een catastrofe.”

In landelijke gebieden in de staat Californië halen veel dorpen en steden hun water uit nabijgelegen rivieren. Ook bewoners die grond bezitten, hebben vaak waterrechten om oppervlaktewater te gebruiken. Maar door de extreme droogte die de staat deze zomer treft, is er weinig water voorhanden. Het stuwmeer Lake Mendocino, waaruit vrijwel al het water voor de regio komt, staat op een historisch laag niveau. De vrees is dat het stuwmeer tegen december dit jaar leeg is.

De droogte draagt ook al maanden bij aan hevige bosbranden in de staat.