Nieuws/Binnenland
2067795
Binnenland

Dag na de verjaardag van dochter Nicha (9)

Zeeman Gerrit weer thuis!

Zeeman Gerrit is weer terug bij zijn familie.

Zeeman Gerrit is weer terug bij zijn familie.

OLDENZAAL - Zeeman Gerrit is vrij. Hij is zojuist in alle rust herenigd met zijn familie in Oldenzaal. Zijn vrijlating van sloopschip Sea Angel voor de kust van het Indiase Bhavnagar komt maanden nadat het schip strandde op zee. Gerrit Oonk zat als enige Nederlandse bemanningslid op de Sea Angel, onder erbarmelijke omstandigheden.

Zeeman Gerrit is weer terug bij zijn familie.

Zeeman Gerrit is weer terug bij zijn familie.

De familie is dolblij dat ze Gerrit na al die maanden weer in de armen hebben kunnen sluiten. Gerrit zelf is zeer emotioneel na de maandenlange ontberingen die hij heeft geleden. Er was nauwelijks voedsel, drinkwater en brandstof aan boord. Maar de opluchting dat hij weer in Nederland is, is groot.

’Het is onwerkelijk, maar ben heel gelukkig’

Gerrit is dankbaar voor alle hulp die hij afgelopen tijd heeft gekregen, van De Telegraaf, maar ook zeker van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hielden via het consulaat in Mumbai en de ambassade in New Delhi contact. „Het is nog onwerkelijk om thuis te zijn, maar ben heel gelukkig. Ik ben op sommige momenten radeloos geweest. Wilde met mijn spullen overboord springen. Het was om moedeloos van te worden”, aldus Gerrit.

Lees verder onder de foto

Gerrit (rechts) viel maar liefst 14 kilo af aan boord van het schip.

Gerrit (rechts) viel maar liefst 14 kilo af aan boord van het schip.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de Indiase autoriteiten dankbaar te zijn voor de goede afhandeling van de zaak aan wal waardoor Gerrit naar Nederland kon terugkeren. „Het is mooi dat hij nu van boord is en is herenigd met zijn familie”, laat een woordvoerder weten.

Aan boord van bevoorradingsschip

Vanochtend landde Gerrit op Schiphol. Zaterdagavond zeven uur lokale tijd stond hij aan de wal in de haven van Alang. Gerrit en de rest van de bemanning waren aan boord geklommen van een bevoorradingsschip. Dat bracht water en eten. De rest van de bemanning is uiteindelijk verplicht teruggekeerd, omdat de boot onbemand op zee lag. Door interventie van de Nederlandse ambassade in India, hoefde Gerrit niet terug. Gistermiddag is Gerrit op het vliegtuig naar Nederland gestapt.

De bemanning van sloopschip Sea Angel is maandenlang speelbal geweest van diverse louche bedrijven uit India en Dubai. Het schip was voor zover bekend verkocht voor sloop aan Sustainable Line Trading, een Indiaas bedrijf in Dubai. Maar verkoper Momentum Maritime Services, ook uit Dubai had nog een schuld bij een brandstofleverancier. Die liet tijdens de overtocht naar India beslag leggen op het schip. Daardoor kon het de haven van Bhavnagar niet meer in.

Maandenlang vast

Oonk was door Sustainable Line Trading ingehuurd om te waken over de veiligheid op het schip. Hij zat met twee Filipijnen en vijf Indiërs maandenlang vast op het schip, zonder fatsoenlijk eten of drinkwater.

Na bemoeienis van De Telegraaf hebben de internationale koepel voor transportvakbonden ITF, Nederlandse off-shore bedrijven in Dubai en het ministerie van Buitenlandse Zaken grote druk gezet op betrokken bedrijven om de vrijlating van Gerrit te bewerkstelligen. Buitenlandse Zaken was al betrokken bij de zaak van Gerrit, via ambassades en consulaat en hebben achter de schermen alles op alles gezet om Gerrit van boord te krijgen.