Nieuws/Buitenland
2069275
Buitenland

Blok: Nederland erkent uitslag verkiezingen Venezuela niet

Maduro (links) en Blok (rechts).

Maduro (links) en Blok (rechts).

DEN HAAG - Nederland erkent de verkiezingen in Venezuela niet, waar de linkse president Nicolás Maduro dit weekeinde werd herkozen. „Het waren geen vrije en onafhankelijke verkiezingen”, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer.

Maduro (links) en Blok (rechts).

Maduro (links) en Blok (rechts).

Venezuela is het grootste buurland van het koninkrijk. De oppositie boycotte de verkiezingen. Veel tegenstanders van Maduro zitten in de gevangenis of zijn gevlucht. De economie is er heel slecht aan toe. Het land is een voorbeeld „hoe je een economie helemaal naar de vernieling kunt helpen”, aldus Blok.

Veel mensen vluchten uit het land naar Colombia, maar ook naar Aruba, Bonaire en Curaçao. In de Tweede Kamer leven veel zorgen over de vluchtelingenstroom naar de Benedenwindse eilanden.

Ook volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini voldeden de verkiezingen in de verste verte niet aan de internationale standaarden. De resultaten zijn mede vanwege de lage opkomst niet geloofwaardig, aldus de Italiaanse. Zij spreekt van een gebrek aan respect voor politiek pluralisme, democratie, transparantie en de rechtsstaat. Mogherini roept de regering op politieke gevangenen vrij te laten en de democratie te herstellen.

Mogelijk zal de EU de sancties aanscherpen. Zoals vorige maand al aangekondigd, zullen de EU-lidstaten „adequate maatregelen” overwegen.